Синдикатът на свещениците призовава да бъде призната Македонската църква

Синдикатът на свещениците призовава да бъде призната Македонската църква
Синдикатът на свещениците призовава Светият синод на Българската православна църква да признае Македонската църква като автокефална и да се определи като нейна църква-майка, заяви Христо Латинов, експерт към юридическия отдел на КТ "Подкрепа“.
 
Това, което се случва сега между духовния клир в двете държави, има своята предистория, заяви Латинов пред БНР.
 
На свое заседание късно вчера свещеническият синдикат към КТ "Подкрепа“ е заявил своята позиция: "Категорично свещениците в България на 100 % заявиха мнение: Българската православна църква трябва да припознае като майка-църка и да признае автокефалията на Македонската православна църква".
 
Според Христо Латинов, който е и богослов, признаването на автокефалността на Македонската църква е исторически дълг на Българската патриаршия:
 
"Категоричен съм, че ако Българската православна църква не направи необходимото, това е просто предателство към Българската православна църква. Част от Българската православна църква е тази архиепископия. В същото време аз съм абсолютно убеден, че Цариградската патриаршия би била благосклонна и Македонската църква да получи своята автокефалия", каза той. 
 
На заседанието си вчера Светият Синод на Българската православна църква се ангажира да съдейства за установяването на канонически статут на Македонската църква. 
Споделяне

Още по темата

Още от България