Синдикатите в БДЖ посрещат на нож новите стари шефове

Синдикатите в БДЖ посрещат на нож новите стари шефове

Смут в "Българските държавни железници" (БДЖ) е предизвикало връщането на старите шефове от времето на първото управление на ГЕРБ Владимир Владимиров и Велик Занчев, които започнаха през 2011 г. реформа в закъсалото финансово предприятие със съкращения на около 2 хил. души персонал, закриване на нерентабилни линии и опит за продажба на товарните превози на компанията. Правителството на Орешарски обаче спря всички тези действия, а сега стана ясно, че транспортният министър  Ивайло Москвоски смята да продължи прекратените реформи.

По думите на председателя на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев новината за новите стари шефове вече е предизвикала недоволството на служителите на БДЖ.

"Те ми звънят от цялата страна и казват: "Вярно ли е това?". Викам: "Вярно е, да!" и от там нататък почва една тирада. Те знаят какво са преживели и няма как да го забравят", каза Бунев пред БНР по повод предишните намерения на Владимиров и Занчев да оздравяват железниците с непопулярни за профсъюзите мерки.

Според Бунев сега сред железничарите отново има напрежение, тъй като управленските методи на Владимиров и Московски са добре познати.

"Ако тръгне пак да се шуми и да почне да вика колко е зле БДЖ, ясно е накъде ще тръгне. Усетих пулса на железничарите в тези два дена, направо ми настръхва косата. Не знам дали ще дочакат стачка, или ще предприемат и други граждански действия, които съвсем да излязат от контрол, например блокират улици. Казвам ви честно - железничарите в момента са настроени много остро", заяви профсъюзният лидер.

Синдикатите първо ще се срещнат с новото ръководство на БДЖ и министъра, за да разберат каква ще бъде политиката им. Тогава ще решават какви действия ще предприемат.

Засега от БДЖ не коментират въпроса.

Споделяне

Още от Бизнес