Сингапур ще ползва бързи тестове за коронавирус при сватби и други събития

Сингапур ще ползва бързи тестове за коронавирус при сватби и други събития

Сингапур планира да въведе бързи тестове за Ковид-19 за събития като сватби и бизнес конференции, заяви вчера здравното министерство, цитирано от Ройтерс.

Изявлението беше направено в момент, когато Сингапур се стреми още повече да възобнови нормалната работа на своята икономика.

Държавите по света разчитат на т.нар. антигенни тестове, които показват резултат до минути, но не са толкова точни, колкото стандартните молекулярни тестове с полимеразна верижна реакция (Пи Си Ар), от които има недостиг на някои места.

Сингапур беше сред страните с най-голямо разпространение на коронавирус в Азия по-рано през годината заради огнища в препълнените общежития за работници мигранти, но през последните седмици отчита значително намаляване на ежедневния брой случаи.

Сингапурското здравно министерство каза, че от сега до края на годината ще определи събития, за участието в които ще е нужен бърз тест. Те вероятно ще включват сватби, спортни или бизнес прояви, представления на живо.

В момента е разрешено на сватби и религиозни събития да присъстват до 100 човека.

Според министерството около 3 процента от хората може да покажат фалшиво положителни резултати при антигенните тестове, но това "неудобство трябва да бъде преценено на фона на необходимостта за отваряне на обществото и икономиката".

Споделяне

Още от Коронавирус