Сините протестират срещу намесата на Анкара във вътрешните работи на България

Синята коалиция протестира с декларация срещу "грубата намеса във вътрешните работи на България от страна на Анкара“.

Повод за това е предизборното решение на турското правителство, обявено късно в сряда, да удължи с още една година просрочените документи на временно пребиваващите български граждани в страната. По неофициални данни в Турция живеят 100 000 души с двойно гражданство, от които почти половината се възползуват от конституционното си право на глас. Както е известно, почти всички от тях гласуват за ДПС.

На пресконференция в Бурса, излъчена по всички новинарски канали, председателят на най-голямата изселническа конфедерация "Балгьоч" Емин Балкан съобщи подробностите около наредбата на турското вътрешно министерство и призова нашите сънародници да гласуват активно на 5 юли в една от откритите 123 избирателни секции в Турция или да направят това, идвайки в България.

"Ние от Синята коалиция сме възмутени от реакцията на българското правителство, което не само че не протестира по съответните дипломатически канали пред турската страна, а и с изявление на министъра на външните работи Ивайло Калфин се опита да омаловажи и дори извини недопустимите действия на турското правителство.

За пореден път тройната коалиция поругава суверенитета и достойнството на българската държава и се превръща в проводник на чужди интереси заради гласовете на Доган", се посочва в декларацията на Синята коалиция.

Позицията на сините е, че България "трябва да настоява въпросът за намесата на Турция във вътрешните работи на страна членка на ЕС като България да бъде включен в дневния ред на отношенията между Турция и Европейския съюз“.

Споделяне

Още по темата

Още от България