Синодът избра драговитийския епископ Даниил за Видински митрополит

Новоизбраният митрополит Даниил и патриарх Неофит, сн. БГНЕС

Драговитийският епископ Даниил е новият Видински митрополит. Той беше избран с 11 гласа от Светия синод на БПЦ. Другият кандидат - Мелнишкият епископ Герасим, получи 2 гласа, съобщиха от Синода в неделя.

Единият, гласувал за Герасим, бил Патриарх Неофит, а другият - Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

Драговитийският епископ Даниил /Атанас/ Трендафилов Николов е роден на 2 март 1972 г. в Смолян, където завършва основното и средното си образование. През 1996 г. се записва в специалността "Английска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а на следващата година се прехвърля в Богословския факултет на СУ.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" под духовното ръководство на покойния неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва задочно Богословския факултет на СУ. На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично", а през юни 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. Даниил е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява и до днес.

Двамата финални кандидати за митрополитския пост във Видин бяха излъчени на 28 януари от епархийския събор в града измежду общо 5 кандидатури.

Изборът бе съпътстван от шумен скандал, отразен широко в медиите.

Граждани организираха бдение пред Видинската митрополия в подкрепа на единия кандидат - епископ Поликарп, който в продължение на 10 години е работил във Видин.

В негова подкрепа в Синода е внесена и подписка с имената на над 6500 души, но той в крайна сметка получи само два гласа.

Когато сме заедно, Бог помага. Без божията помощ нищо не можем да направим, нека да имаме единомислие и единодействие, народът е казал „Съединението прави силата”, каза новоизбраният видински митрополит Даниил след избора пред журналисти, цитиран от БГНЕС.

Той разказа, че през тези 7 г. докато е служил като викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия, си е идвал всяка година в България.

Попитан как ще се справи с работата си във Видинската епархия, където районът и епархията са най-бедните в България, митрополит Даниил не се съгласи и отговори с въпрос: „Кой ви каза, че е бедна епархията? Тази земя, която е изхранвала толкова поколения, която е давала хляб и радост на хиляди хора, как можем да кажем, че е бедна? Бедно е мисленето ни, обезверяването ни – това ни прави бедни”.

Споделяне

Още от България