Синоптиците в БАН сащисани: хората на Етем чакат потопи, а те – ръмеж

Дежурните синоптици от Научния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН изпаднаха в четвъртък в силно недоумение, когато чуха разпространеното от Министерството на извънредните ситуации (МИС) предупреждение към териториалните служби на министерството в Хасково и Бургас за "очаквани интензивни валежи на 13 и 14 март - петък и събота".

Според МИС "започналите валежи от дъжд ще продължат и през нощта срещу 13 март ще преминат в сняг. На следващия ден ще има увеличение на облачността, като в централните райони на страната ще завали сняг". На базата на тази прогноза, която се градяла на данни на метеорологичния център на ВВС, от ведомството на Емел Етем наредиха на териториалните дирекции в посочените райони да предупредят областни управители, кметовете и гражданите да внимават за наводнения и бедствия.

"Информацията на МИС за очаквани интензивни валежи в Родопите и Югоизточна България от порядъка на 30-40 литра на кв. м. не е на НИМХ", каза по БНР дежурният синоптик Красимир Стоев. "Ние не очакваме такива количества валежи. Ще има превалявания, но те ще бъдат съвсем слаби в Южна България", каза Стоев, преди да съобщи обедната прогноза за времето.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?