Синята коалиция е готова да подкрепи управленската програма на ГЕРБ

Синята коалиция е готова за принципна подкрепа на управленската програма на ГЕРБ, обявиха в петък съпредседателите ѝ Иван Костов и Мартин Димитров.

Като приоритети програмата е много близка до нашата, претенциите ни са към конкретни неща, обясни позицията на коалицията Костов. Десните обаче имат редица предложения към документа, от приемането или отхвърлянето на които ще зависи окончателното решение за подкрепа на програмата на ГЕРБ.

Задължително, според Мартин Димитров, е в бюджета за догодина да залегне съкращаването на срока за връщане на ДДС и увеличаването до 15 на сто данъка върху хазарта.

Костов поясни, че в програмата на управляващите има залегнало намаляване на ставката на ДДС в рамките на четиригодишния мандат, но няма конкретни размери. Предложението на "Синята коалиция" е общата ставка по ДДС да бъде намалена от 20 на 18 процента по време на цялото управление.

Това може да бъде основание да отстъпим от диференцираните ставки, заяви Мартин Димитров.

Реформа в сектора за сигурност, в съдебната система чрез конституционни промени, както и гарантиране на енергийната сигурност на страната, са сред предложенията на Синята коалиция по програмата на ГЕРБ.

От дясната формация настояват и за включване на специална точка в документа, свързана с Турция и с преговорите между нея и ЕС. България да развива добросъседски отношения, но едновременно с това да поиска от турските власти да уважават суверенитета на страната ни, да прекратят да се намесват във вътрешния политически живот и в делата на българските мюсюлмани - това са основни пунктове, които според Иван Костов и Мартин Димитров, трябва да залегнат в официалната позиция на София към Анкара.

Споделяне

Още от България