Синята коалиция пита защо държавата няма техника за борба с огъня

Станишев подозира кой е подпалил, банкерът Цеко Минев угрижен за газовете от горенето

Синята коалиция поиска до края на извънредното заседание на Народното събрание във вторник да се проведе изслушване на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за пожара в резерват "Бистришко бранище" на Витоша.

Десните искат информация какви действия са предприети и какво ще бъде направено за потушаване огнената стихия, която, според народния представител от ДСБ Иван Иванов, все повече притеснява софиянци.

Очакваме да разберем и защо, след като у нас пожарите възникват предимно в гористи местности, продължава да няма нужната техника за гасене, необходима за такива терени, подчерта заместник-председателят на ПГ на Синята коалиция.

Председателстващият заседанието на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ) увери, че ще бъде направено необходимото, без да уточнява какво означава това.

 

Темата за пожара на Витоша коментира и лидерът на БСП Сергей Станишев. Той заяви, че потушаването на стихията няма да стане с доброволци.

 

“Тази работа с доброволците няма да стане, да потърсят международна помощ, да помогне на България и еврокомисарят ни Кристалина Георгиева”, каза Станишев. Според него е “странно съвпадението между обсъждането на промените в Закона за горите и пожара, който пламна на Витоша”.

"Само болен мозък може да измисли, че съм свързан с пожара", каза шефът на ски федерацията и съсобственик в Първа инвестиционна банка Цеко Минев. Банката и специално Минев са в основата на прокарания лобистки текст в Закона за горите, който предизвика бурна обществена реакция и в крайна сметка накара президентът да го върне за ново обсъждане.

 

"Това е Божа работа, не е свързано с нас или с някой друг. Първо това е резерват, изключително трудно достъпна местност. Второ не може от 10 години тези дървета да не бъдат извадени от там какъвто и резерват да е там”, каза Минев и обясни, че мнението за изнасянето на изсъхналите дървета е Пол Матюс, световно известен еколог, лесовъд и ландшафтен архитект, посетил Витоша миналия месец. “Ето до какво доведе това – доведе до корояда, който е унищожил над 6000 дка по последни данни. Гората е изсъхнала. Най-лесното е да се направи пожар или да се случи пожар. Хората го казват по света, но ние не се съобразяваме”, каза Минев.

 

Сходна теза защити и земеделският министър Мирослав Найденов, който по-рано през деня заяви, че ако огънят не бил в защитена територия, щял вече да бъде изгасен.

 

Крайно нелепи са твърденията, че пожарът е направен с цел да се отклони вниманието от Закона за горите, коментира Найденов.

Споделяне

Още от България