"Синьо единство": Задкулисие и непрозрачност в актуализацията на бюджета

От предложената от правителството на Пламен Орешарски актуализация на държавния бюджет прозират задкулисие, никакво желание за прозрачност и липса на мерки за стимулиране на икономиката. Това се казва в становище на партия "Синьо единство", разпространено до медиите в петък.

Вместо това се предлага прахосването на стотици милиони в съмнителни начинания, което няма да оживи българската икономика, продължава становището.

Според партията мотивите на правителството за актуализация на бюджет 2013 са спорни и неаргументирани.

"Има очевидно разминаване от близо 100 милиона лева между оповестените през миналата седмица мотиви за актуализация на бюджета и оценката на министъра на финансите от понеделник, 22 юли", казват от "Синьо единство" и дават пример - "неизпълнение на приходите в размер на около 293 млн. лв. (0.4 % от прогнозния БВП) миналата седмица срещу неизпълнение от около 207,4 млн. лв., което представлява 0,3% от прогнозния БВП от понеделник".

"Какво се промени от петък до понеделник, можем само да гадаем. Ако обаче тенденцията за увеличаване на приходите с дни се запази, е логично правителството само да оттегли желанието си за актуализация на бюджета", казват от партията.

Същевременно буди недоумение фактът как така никой от правителството не можа да представи конкретна сметка за какво ще бъдат харчени тези пари, се отбелязва в становището.

"По оценки на правителството неизпълнението на данъчни приходи към края на 2013 г. ще бъде 555 млн. лева. В предизборната си кампания БСП обещаваше, че ще увеличи приходите от ДДС и акцизи в размер на един милиард лева над заложеното в бюджет 2013, но вместо това фокусът на новата тройна коалиция (БСП, ДПС и Атака) е да пренасочи контрабандните канали от един партиен кръг към друг", продължават експертите на партията.

"Според финансовия министър съществува риск да се търси дълг "на пожар“ в началото на 2014 г. в размер на 400-500 милиона лева. Имайки предвид високата ликвидност във финансовата система на ниво банки и на ниво небанкови финансови институции (пенсионни и взаимни фондове, застрахователни компании и т.н.), и като добавим, че през август ще се освободи ресурс в размер на 800 милиона лева във връзка с падежа на емисията от февруари, то такъв риск изглежда неоснователен".

"Взимането на нов дълг в голям размер е вероятно да увеличи допълнително политическия риск пред България и да вдигне лихвите по кредитите, както за бизнеса, така и за домакинствата. Това ще усложни допълнително финансовото здраве на стопанските субекти, които и без друго срещат трудности", продължава становището.

"Съществува сериозен риск при такава необоснована актуализация на бюджета и теглене на кредити България да не изпълни поетите ангажименти пред Европейската комисия относно Средносрочната бюджетна цел, от което могат да последват и санкции. В предложената актуализация липсват каквито и да е мерки за стимулиране на бизнеса и икономиката, както и подобряване състоянието на пазара на труда", завършва становището на "Синьо единство".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес