Сирийската армия е използвала касетъчни бомби срещу предградие на Дамаск

ООН иска спешна евакуация по медицински съображения на 500 души от Източна Гута

Сирийската армия е използвала касетъчни бомби срещу предградие на Дамаск

Сирийското правителство е използвало международно забранените касетъчни бомби в удари по обсадено предградие на Дамаск под бунтовнически контрол, заяви правозащитната организация "Амнести интернешънъл", цитирана от Асошиейтед прес.

Североизточното предградие Източна Гута е под все по-затягаща се обсада от 2013 г. е вече е изправено пред хуманитарна криза, включително най-високото регистрирано равнище на недохранване от началото на конфликта през 2011 г. Смята се, че там са блокирани около 400 000 цивилни.

"Амнести" заяви, че най-малко 10 цивилни са убити от забранените касетъчни бомби съветско производство. Организацията се опира на разговори с активисти и проучване на видеофилми и снимки.

Според правозащитниците касетъчните бомби са започнали да се употребяват в Сирия, след като Русия започна ударите си по антиправителствени групи от септември 2015 г., отбелязва АП.


Същевременно съветникът на ООН за Сирия по хуманитарните въпроси Ян Егеланд призова световните сили да помогнат за уреждане на евакуацията на 500 души, включително 167 деца, от обсаденото предградие на Дамаск Източна Гута. Той заяви, че ситуацията там е "хуманитарен спешен случай", предаде Ройтерс.

По думите на Егеланд през последните няколко седмици са починали девет деца, докато очаквали зелена светлина от сирийското правителство за евакуация на болните и ранените и отвеждането им в болници, намиращи се само на 45 минути път с автомобил в столицата.

"Няма никаква зона за деескалация, в тази зона за деескалация има само ескалация", каза Егеланд на пресконференция в Женева.

"Необходимо ни е трайно затишие, за да можем да нахраним 400 000 души, които сега извън всякакво съмнение се намират в условия на хуманитарен спешен случай."

Споделяне

Още от Свят