Сирийската армия започна операция по прочистването на град Хомс

Поне 7000 войници търсят членове на опозицията в квартал "Баба Амро"

Сирийската армия започна операция по прочистването на град Хомс

Операция по прочистването на част от град Хомс от членове на опозицията е предприела сирийската армия, съобщиха в четвъртък Ройтерс и БТА. Поне 7000 войници и офицери са се включили в действията в квартал "Баба Амро".

Ройтерс цитира високопоставен представител на Свободната сирийска армия, според когото на подразделенията на опозиционните сили е дадено нареждане да активизират действията си срещу правителствените части в цялата страна, за да помогнат да бъде отслабен натискът срещу Хомс.

По данни на чуждестранни дипломати в Дамаск в акцията участва по-малкият брат на президента Башар Асад – Махер Асад, който ръководи сирийската 4-та бронетанкова дивизия, добила известност от началото на военния конфликт в страната като безкомпромисна антиправителствените бунтовници.

Според ливанската телевизия "Ал Манар", контролирана от ислямистката организация "Хизбула", подкрепяща сирийския режим в Ливан, "антитерористичната" операция в Хомс вероятно ще приключи след броени часове.

Войници от специалните части на армията прочистват всяко здание в квартала и търсят скрити членове на опозицията и чуждестранни журналисти. Сирийската армия прочиства от опозиционери и съседните на Хомс градове Растан и Ал Кусейр. Съобщава се за боеве в района на градовете Хама, Алеп и Идлиб.

Споделяне

Още от Свят