Сирийската общност у нас организира протест срещу режима на Асад в София

Сирийската общност в България организира протест срещу режима на президента Башар Асад на 18 март (неделя) на входа на Борисовата градина пред езерото "Ариана".

На 18 март 2012 г. се навършва една година от началото на революцията в Сирия.

По данни на ООН към днешна дата убитите в Сирия мъже, жени и деца са 9 345, посочват организаторите на протеста с съобщението си до медиите.

Неофициалните данни на опозицията сочат, че броят им надвишава 30 000 души.

"В памет на загиналите и за да отбележи една от най-трагичните дати в историята на Сирия, Сирийската общност у нас кани всички демократично мислещи граждани в България да се присъединят към тях в протеста. Специална покана сирийците, живеещи у нас, отправят към всички родители, които искат да се присъденият към мъката на сирийския народ за загиналите деца и да застанем срещу отмъстителните акции на варварския режим срещу децата. Децата са ангели и не трябва да имат тази съдба", се посочва в обръщение на сирийската общност у нас.

Сирийците в България припомнят, че революцията в страната им е започнала от невинността на децата в град Дараа, които са написали като детска игра по стените на училището си, че режима в Сирия трябва да бъде сменен.

Последваха арести и 15 детски живота бяха прекършени завинаги, припомнят сирийците, живеещи в България.

"Тази революция е срещу подтисничеството и несправедливостта. Тя успя да разклати трона на един брутален и диктаторски режим. Нека този варварски режим знае, че нашите деца и жени са нашата гордост и ние обещаваме да сложим край на неговите зверства и антихуманност. Ние обещаваме да спрем безмилостните убийства срещу тях, колкото и властта в Сирия да се чувства силна, заради помощта на други диктаторски режими като тези на Русия, Иран и Китай. За съжаление, тези държави дадоха сила на асадския режим да безчинства срещу мирното население в Сирия.

Преди два дни този режим извърши касапница, хора от службите за сигурност буквално заколиха 23 деца пред очите на майките им, убиха шестима мъже и накрая изнасилиха публично 26 жени и ги заклаха, без да му пука международните човешки права и всички сили на света”, се казва още в изявлението на Сирийската общност у нас.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?