Продължават сраженията в Дамаск и Алепо

Сирийската опозиция се е сдобила с преносими ракетни комплекси и танкове

Сирийската опозиция се е сдобила с преносими ракетни комплекси и танкове

Сраженията в Сирия продължават, като за пръв път достигнаха покрайнините на два християнски квартала в центъра на Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Франс прес.

Оживени престрелки и експлозии отекват в редица квартали на Дамаск, враждебно настроени към режима на президента Башар Асад, съобщиха за Франс прес кореспондентка на агенцията и очевидци.

Ожесточените боеве се водят и във втория по-големина град Алепо, където режимът и въстаниците изпратиха подкрепления. Според правозащитната организация "Амнести интеренешънъл" в Алепо правителствените сили са извършили престъпления срещу човечеството.

ООН обяви, че неговите наблюдатели, които са на мисия в Сирия, са станали свидетели, че правителствени изтребители са бомбардирали Алепо.

Очаква се сраженията да се задълбочат, като кулминацията на битката в Алепо предстои.

На пресконференция говорителката на мисията на наблюдателите на ООН Сузан Гошех съобщи, че ООН има потвърждение, че бунтовниците вече разполагат и тежки оръжия, в това число танкове.

Същевременно за първи път се появи информации, че Свободната сирийска армия вече се е сдобила с преносими зенитно-ракетни комплекси, които са били доставени на бунтовниците през съседна Турция.

Американската телевизия ЕнБиСи Нюз съобщи, че опозиционната групировка е получила около двайсет преносими ракетни комплекси. Не е известно точно какъв е техният вид и телевизионният канал не съобщава повече подробности.

Свободната сирийска армия възнамерява да използва комплексите в борбата със сирийската авиация в Алепо, където през последните дни въздушните удари станаха по-интензивни, а с
тях нарасна и необходимостта на бунтовниците от такива оръжия.

Произходът на комплексите също не е известен. Ройтерс отбелязва, цитирана от БТА, че арабските правителства, които искат да свалят от власт режима на Башар Асад, в т. ч. Саудитска Арабия и Катар, от седмици настояват сирийските бунтовници да бъдат снабдени с такива ракетни комплекси.

Според опозицията само във вторник в Сирия са загинали 154 души: 35 цивилни, 62 войници и 27 въстаници - половината от тях в Алепо. От началото на съпротивата срещу режима на Башар Асад през март миналата година жертвите са повече от 20 000.

Асад обаче категорично отхвърля призивите да се оттегли от властта и продължава насилието. Международната общност обаче не може да предприеме по-решителни мерки заради съпротивата на Русия. В писмено послание Асад заяви, че конфликтът ще реши съдбата на нацията и похвали войниците от правителствените сили за действията им срещу "въоржените терористични банди", съобщи ББС.

В посланието си Асад твърди още, че чужди врагове използват вътрешни агенти, за да организират заговори за подкопаване на стабилността на страната, допълва Асошиейтед прес.

Асад не е говорил публично от две седмици.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?