Сирийски актьор и режисьор арестувани, защото помагали на бездомни хора

Бежанците от режима на Башар ал Асад достигнаха 200 000

В Сирия са арестувани филмов режисьор и актьор, които помагали на хора, останали без дом или без работа заради репресиите на режима на президента Башар ал Асад, съобщиха близки на задържаните, цитирани от Ройтерс и БТА.


Аруа Найрабия, основател на Дамаския фестивал на документалния филм (Damascus Dox Box), бил арестуван на летището в Дамаск в четвъртък вечерта, преди да се качи на самолет за
Кайро. Агенти на тайната полиция нахлули в дома на Мохамад Омар Осо, актьор от популярен телевизионен сериал, и го отвели на неизвестно място, съобщи неправителствената група Дамаски медиен център.

35-годишният Найрабия е от новото поколение сирийски режисьори, пренебрегнали забраната на държавата над независимото кино още преди началото на бунта срещу режима на Асад преди 17 месеца. "Изглежда е престъпление да се прави независимо кино в Сирия. Призоваваме да бъде освободен Аруа Найрабия", заявява във видеопослание неговият колега Ахмад Малас.

Найрабия отстоява каузата на човешките права и свободата на словото и се противопоставя на опитите на държавата да контролира културата чрез институции, установили монопол над
преподаването на изкуство, кино и музика, за да поддържат култа към личността на Асад, посочва Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че общият брой на сирийците, избягали от гражданската война в съседни страни, надхвърли 200 000 души, съобщи Би Би Си, като се позовава на данни на ООН.

Най-много бежанци от Сирия е приела Турция – над една трета от всичките. Останалите са потърсили убежище в Ливан, Йордания и Ирак.

Само за последната седмица от Сирия са избягали близо 30 000 нейни граждани. Според данните на ООН още милион и половина сирийци са се изселили от най-опасните райони в страната към други по-малко опасни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят