Западът и арабските му съюзници затягат обръча около Асад

Сирийските бунтовници ще получават заплати

Сирийските бунтовници ще получават заплати

Бунтовниците, които воюват с правителството на президента Башар ал Асад в Сирия, ще получават заплати, съобщи опозиционният Сирийски национален съвет (СНС). Пари ще получават и войниците, които дезертират от правителствените сили, добави СНС в съобщение, публикувано след края на срещата на "Приятели на Сирия" в Турция, предаде ББС.

Участници в срещата на страните от групата "Приятели на Сирия" в Истанбул заявиха, че Саудитска Арабия и други държави от Залива създават многомилионен фонд, от който Сирийският национален съвет да плаща заплати на бунтовниците от Свободната сирийска армия (ССА) и на войници, които са дезертирали от частите на режима и са се присъединили към опозицията.

Срещата, която се проведе в неделя, призна Сирийския национален съвет за "законен представител" на сирийците.

Дамаск окачестви като врагове на Сирия представителите на 70 западни и арабски страни, събрали се в Истанбул. В срещата не участваха делегации на Русия, Китай и Иран.

На пресконференция турският външен министър Ахмет Давутоглу предупреди Сирия, че мирният план от шест точки на Кофи Анан, не може да чака, докато Дамаск се реши да го приложи на практика.

Международната общност няма да позволи на президента Асад да злоупотреби с още една възможност, добави той.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън също предупреди правителството на Асад, че "няма повече време за оправдания и отлагане". Това е моментът на истината, посочи тя.

Сирийски национален съвет поема отговорността за изплащане на фискирани заплати на всички офицери, войници и онези, които са членове на Сирийската народна армия, обяви председателят на съвета Бурхан Галиун.

ББС отбелязва, че по този начин се признава централната роля на въоръжения бунт срещу режима на Асад. Очаква се финансирането да доведе до по-добра организация на сирийските бунтовнически сили, както и да насърчи военни да дезертират от армията на Асад.

Някои страни като Саудитска Арабия открито призоваха за въоръжаване на сирийските бунтовници, но САЩ, Турция и други участници в конференцията възразиха, защото смятат, че това ще задълбочи гражданската война.

Така решението за осигуряване на заплати на бунтовниците се оформи като компромис на срещата, но е първата официална подкрепа за сирийските бунтовници
и решение по международния спор дали да се въоръжат въстаниците или да им бъде оказана помощ само чрез несмъртоносни оръжия или хуманитарни средства.

Да има краен срок за прилагането на мирния план

Държавите от групата "Приятели на Сирия" приеха заключителна декларация, с която настояват да се определи краен срок за прилагането на мирния план.

Групата призова "специалният пратеник да определи крайна дата за следващите етапи, включително ново сезиране на Съвета за сигурност на ООН, ако убийствата продължат", се казва в документа.

Във вторник режимът на президента Башар Асад се ангажира да приложи този план, но репресиите на правителствените войски над протестиращи предизвикват скептицизъм в много столици за намеренията на Дамаск.

"Мина почти една седмица и трябва да заключим, че режимът увеличава вече дългия си списък на неспазени обещания", заяви на конференцията Хилари Клинтън.

Френският външен министър Ален Жупе също настоя за определяне на краен срок за прилагането на мирния план на Кофи Анан от режима в Дамаск.

Планът на Анан предвижда прекратяването на всички прояви на насилие от всички страни в конфликта под надзора на ООН, доставянето на хуманитарна помощ на засегнатите от бойните действия райони и освобождаването на несправедливо задържаните лица.

Групата "Приятели на Сирия" освен това "изрази подкрепата си за взетите от сирийското население легитимни мерки за самозащита".

Хилари Клинтън предупреди режима в Дамаска със "сериозни последствия"

Международната общност ще засилва натиска върху Дамаск, а САЩ ще продължат да подкрепят сирийската опозиция и ще ѝ помогнат да изпълни хуманитарни акции, посочи Клинтън. По думите ѝ, става дума за доставка на специално оборудване - комуникационни средства, за да може опозицията да поддържа връзка с външния свят и да предупреждава населението за нападенията на армията. 

"Ние трябва да изпратим ясно послание до онези, които дават заповеди и до онези, които ги изпълняват: престанете да избивате сънародниците си, защото в противен случай ще се сблъскате със сериозни последствия", подчерта държавният секретар на САЩ, цитирана от Ройтерс.

"Все още сме убедени, че режимът е обречен и е само въпрос на време. Това, което наистина искаме да видим, е контролиран преход, политическа промяна към плуралистична и демократична система в Сирия. Това е, което Кофи Анан се опитва да договори. Заради това заслужава подкрепата ни, но не разполага с неограничен период от време, за да го постигне, каза британският външен министър Уилям Хейг.

България предлага политическа и хуманитарна подкрепа

България предлага политическа и хуманитарна подкрепа за сирийската опозиция, обяви българският външен министър Николай Младенов, който също участва в срещата.

Според него срещата "Приятели на Сирия" има напредък от първия си кръг преди месец в Тунис. 

Призоваваме всички групи от опозицията да застанат зад представения днес от Сирийския национален съвет "План за преход в Сирия", заяви пред форума външният министър Николай Младенов, цитиран от пресцентъра на МВР. 

Подробният план на СНС ясно отчита, че правата на всички етнически и религиозни групи трябва да се спазват, затова България ще съдейства на Сирийския национален съвет да убеди онези страни, които все още са на друго мнение, информира Младенов.

Той посочи трите главни посоки, в които Европейският съюз и Международната общност трябва да работят: да помогнат за консолидирането на опозицията, да затегнат санкциите и спрат всички финансови потоци към режима в Дамаск, както и да се предотврати хуманитарната трагедия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят