Асад не изпълнява мирния план на Кофи Анан и насилието в Сирия продължава

Асад не изпълнява мирния план на Кофи Анан и насилието в Сирия продължава

Въпреки заявлението на президента Башар Асад, че приема мирния план на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан, насилието в Сирив продължава.


След четиридневен артилерийски обстрел сирийската армия превзе тази сутрин град Саракеб в северната провинция Идлиб, който бе под контрола на опозицията, съобщи ДПА.


Разрушенията в града, причинени от ударите на армията, са значителни. На видеокадри, публикувани в интернет, се виждат горящи постройки и тела на убити по улиците.
От неделя до днес в Саракеб са убити най-малко 60 цивилни.

Престрелки между части на армията и въоръжени опозиционни групи имаше тази сутрин и в района на Дамаск. Засега няма данни за жертви и пострадали. Продължават операциите на армията за превземане на градовете, контролирани от опозицията, в провинциите Хама и Хомс.


Насилието в Сирия ще бъде основна тема на започващата в Багдад среща на високо равнище на страните от Арабската лига. Дамаск вече даде да се разбере, че няма да приеме каквото и да било предложение на Арабската лига за излизане от военната и политическата криза.


Според различни източниците при насилието в Сирия, което започна преди повече от година, са загинали над 8000 души.

"Ясно е, че сирийският президент не е взел "необходимите мерки", за да приложи плана за решаване на кризата, предложен от Кофи Анан, както беше обещал", заяви Държавният департамент на САЩ, като апелира да се продължи натискът върху Башар Асад.

"Арестите и насилието в Сирия продължават и днес", посочи говорителката на дипломатическото ведомство Виктория Налънд.

"Ние ще съдим за него по делата му, а не по обещанията", продължи Налънд и призова да се продължи натискът върху сирийския лидер. "Фактът, че арестите и насилието продължават, не е добър знак", подчерта говорителката на Държавния департамент на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?