Сирийският режим обяви за "победа" сделката за химическия арсенал

Противниците на режима искат на Асад да се забрани и бойна авиация

Сирийският режим обяви за "победа" сделката за химическия арсенал

Режимът в Сирия обяви за победа на страната постигнатото в събота в Женева споразумение между САЩ и Русия за унищожаване на химическия арсенал на Сирия и отбелязва, че сделката е позволила да се избегне войната. Това предадоха световните агенции в неделя, цитирайки думите на сирийския държавен министър за националното примирие Али Хайдар пред руската агенция РИА Новости.

 

"Приветстваме това споразумение. От една страна, то помага на сирийците да излязат от кризата, а от друга, позволява да бъде избегната войната срещу Сирия, лишавайки от аргумент онези, които искат да я започнат", заяви Хайдар.

 

"Това е победа за Сирия, постигната благодарение на нашите руски приятели", допълва министърът.

 

Сирийската опозиция обаче изрази недоволство от постигнатата договореност като нейният генерал Селим Идрис обяви, че има данни, че режимът на Башар Асад прехвърля химически оръжия в Ливан и Ирак:

 

"Вчера казах на нашите приятели да бъдат внимателни. Режимът наистина започна да прехвърля химически оръжия и материали в Ливан и Ирак. Опасяваме се, че режимът ще използва тези материали срещу цивилните граждани в Сирия и срещу опозиционните бойци", каза пред ББС Идрис.

 

От сирийската опозиция искат също така международната общност да забрани на Башар Асад да използва балистични ракети и авиация срещу цивилното население на страната. Въстаниците искат на правителствените войски да бъде забранено използването и на танкове и друга тежка техника в насечелите места. Според опозицията тези мерки, заедно с унищожаването на химическото оръжие, ще прекратят масовите убийства на сирийци.

 

Ден по-рано противниците на режима на Асад заявиха, че ще продължат да се борят да падането му от власт, независимо от постигнатото между Вашингтон и Москва споразумение да се даде седмица срок на властта да предостави пълна информация за химическите си запаси и да ги предаде или унищожи до средата на 2014 г.

 

Съботното споразумение от Женева между държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров предизвика положителни отзиви по света. Великобритания обаче изтъкна, че без незабавни действия, то ще се обезсмисли. Британският външен министър Уилиам Хейг определи решението като "съществена стъпка напред“. Френският му колега Лоран Фабиюс обаче смята, че това е само "първият етап".

 

Хейг заяви, че споразумението трябва да бъде последвано от незабавни действия за поставяне под контрол на сирийските химически оръжия, за които се предполага, че са разположени на територията на цялата страна. Сега зависи изцяло от режима на президента Асад да се съобрази напълно със споразумението, посочи британският външен министър. Международната общност, включително Русия, трябва да търсят пълна отговорност от Сирия, което означава да се прави всичко по силите за спиране на продължаващото кръвопролитие в Сирия, заяви още Хейг..

 

Той ще обсъди темата в понеделник в Париж с Фабиюс и Джон Кери, който ще пристигне във френската столица от Израел. Към тях ще се присъедини и турският външен министър Ахмет Давотоглу, който бе поканен в телефонен разговор с американския държавен секретар в събота да се включи в разговора..

 

Коментарът на Фабиюс дойде от Китай, където френският външен министър се срещна с колегата си Ван И, който също "приветства" договорката между Москва и Вашингтон за унищожаване на химическия арсенал на Дамаск в първата официална реакция на Пекин по въпроса.

 

Споразумението е важен напредък, но все пак поставя въпроси за упражняването на контрола и какво ще стане, ако Сирия не спази обещанията си, посочи Лоран Фабиюс. Той отхвърли налагането на "автоматични санкции" и подчерта, че в случай на неизпълнение, Съветът за сигурност на ООН ще бъде сезиран в съответствие с член 7 от Хартата на световната организация, който предвижда употреба на сила.

 

Договорката от Женева трябва да бъде скрепена следващата седмица с резолюция на ООН, каза още френският външен министър и допълни, че днешният му разговор с китайския му колега позволява да се отбележи напредък.

 

По повод доклада на инспекторите на ООН за използването на химически оръжия в Сирия, който се очаква да бъде публикуван в понеделник, Лоран Фабиюс заяви, че "никой няма да може да разбере как след един недвусмислен доклад няма да има последици". "Трябва да

се реагира и да се действа", допълни той.

 

Във връзка с отговорността за използването на химически оръжия, френският външен министър декларира, че за разлика от режима на президента Башар Асад сирийските бунтовници не разполагат "нито с арсенал, нито с транспортни средства, нито с техника" за използване на такива оръжия.

 

Турция от своя страна изрази "скептичен оптимизъм" след споразумението за сирийските химически оръжия, предаде "Хюриет дейли нюз", цитирано от БТА.

 

В изявление на турското външно министерство се посочва, че сирийският режим не трябва да злоупотребява със споразумението, като го използва, за да спечели време за извършването на нови престъпления срещу сирийския народ.

 

Обявената времева рамка е голяма и може да бъде "експлоатирана" от режима. Санкциите, които ще бъдат наложени, ако режимът не изпълни задълженията си бързо и стриктно и споразумението не бъде приложено, трябва да бъдат посочени ясно още в началото, се казва в изявлението на турското външно министерство.

 

В комюникето е посочено и, че споразумението не трябва да бъде възприемано като финално решение за сирийската криза.

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази надежда руско-американското споразумение да доведе до пълното унищожаване на арсенала, предаде Ройтерс. Тези договорености ще бъдат оценени според техния резултат - пълното унищожаване на запасите от химическо оръжие, което сирийският режим използва срещу собствения си народ, заяви Нетаняху.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?