Система ще следи хотелите да не мамят с отчитаните туристи

Система ще следи хотелите да не мамят с отчитаните туристи

Подготвят се промени в Закона за туризма, които ще доведат до изсветляване на бранша, няма да може вече хотелите да укриват данни за настанените туристи, за да пестят данъци и такси. Чрез допълнителна организация на Единната система за туристическа информация, чието внедряване наскоро бе прието, в бъдеще общината, на чиято територия е мястото за настаняване, приходната агенция и МВР ще получават информация за всеки регистриран турист още в момента на вкарването му в компютърната система на хотела.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на регионална среща в Бургас "Бизнесът на светло за по-добро бъдеще“. Тя е организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Във форума участие взеха и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на УС на КРИБ Кирил Домусчиев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и др., съобщиха от Министерството на туризма

За първите седем месеца на годината БНБ отчита, че приходите от международен туризъм в България са около 3 млрд. лв., въпреки трудния летен сезон, посочи Ангелкова

"За съжаление туризмът е сред отраслите с най-голям дял на сивата икономика, който според някои анализи достига 50%“, коментира тя и се зачуди какви биха били тези цифри, ако целият сектор е изваден на светло.

Ангелкова даде за пример как при акция "таен клиент" през изминалия сезон е установено, че хотели, които отчитат само една трета заетост, на практика нямат дори и едно свободно място.

По думите ѝ, с приемането на Наредбата за организацията на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) е поставена първата крачка за изсветляване на сивата икономика в сектора. Следващата е чрез ЕСТИ да се обменя информация по защитени канали между местата за настаняване, общините, Министерството на туризма, НАП и МВР. Така в момента на регистриране на даден турист, всички ангажирани институции да разполагат с нужната им информация.

Подобно законово изискване има и в момента, но то често не се спазва или информацията се подава с голямо забавяне, защото се обработва на хартия. С изграждането на системата ще се намали административната тежест върху бизнеса, като всичко ще става в реално време с един клик на компютъра, каза Ангелкова.

Домусчиев дори вдигна обема на сивия сектор в туризма на 60-70%, но обяви готовността на КРИБ да подадеа ръка на всички браншови организации, "за да се обединим около конкретни искания, които да поставим пред държавата“. Според него, към момента браншът е силно фрагментиран, което възпрепятства развитието на целия сектор.

От думите на Ангелкова стана ясно, че ведомството ѝ продължава да работи за регулиране статута на националните курорти и кадровата обезпеченост в сектора. По-късно в четвъртък туристическият министър ще се включи в подобна среща и във Варна.

Споделяне

Още от Бизнес