Системата за контрол на еврофондовете ще заработи до 10 октомври

До 10 октомври цялата система за контрол на еврофондовете ИСУН трябва да заработи, обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в петък.

Всички забележки за работата на системата ще бъдат отразени до 10 октомври и ИСУН ще бъде тествана.

Към момента в ИСУН е въведена преобладаващата част от старите данни за изпълнение на оперативните програми - регистрирани са 132 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, 9192 проектни предложения и около 2500 договора.

Основно заради слабости в изграждането на ИСУН Брюксел върна повторно оценките по пет оперативни програми - "Транспорт", "Конкурентоспособност", "Административен капацитет", "Техническа помощ", "Човешки ресурси". Без одобрението на оценките не могат да тръгнат т.нар. междинни плащания по програмите, които са около 80% от целия финансов ресурс от 7 млрд. евро.

След приключването на одита по оценките за съответствие усилията ще бъдат насочени към отварянето на ИСУН към бенифициентите.

В края на 2009 година ще стартират дейностите по разработването на разширената конфигурация на системата, включваща електронни услуги.

Симеон Дянков съобщи още, че са необходими допълнителни средства за изграждането на системата, освен тези, които вече са заложени в договорите за изпълнение.

По-рано този месец Дянков коментира, че системата е прекалено усложнена, замислена от инженери, които не са питали хората, които работят с европейски средства.

Изграждането на системата бе възложено с конкурс на държавната фирма "Информационно обслужване" миналия октомври, която предложи оферта за близо 3 млн. лева без ДДС.

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи обаче преди седмица, че всички дейности по системата ще глътнат общо около 25 млн. лв.

ИСУН е втората система за контрол на евросредствата, след като вече бе въведен европейският софтуер за контрол "Лотар".

Споделяне

Още по темата

Още от България