Ска Келер: Българското правителство не ми се извини, но много хора го направиха

"Иска ми се България да спазва собствените си закони"

Ска Келер: Българското правителство не ми се извини, но много хора го направиха

Българското правителство така и не се е извинило на евродепутата от "Зелените" Ска Келер за обидната и агресивна декларация, която бе разпространена срещу нея от НФСБ с подписа на вицепремиера Валери Симеонов.

Извинения обаче са поднесли много българи по време на посещението на германката у нас. Това разказва самата Келер в интервю за Дойче веле, публикувано в сряда.

"Не, българското правителство не ми е поднасяло извинения. Много българи обаче ми се извиниха лично. Те самите са потресени от езика и съдържанието на изказването на вицепремиера. Благодарна съм на българите, които ме подкрепят и които се обърнаха лично към мен", споделя евродепутатът.

Както е известно, Симеонов е един от основните лобисти за разширяването на ски зоната в Банско и е известен с постоянните му нападки срещу всички протестиращи в защита на Пирин. След пристигането на Келер в България, той я нарече "зелена джихадистка" и почти я заплаши със саморазправа заради острите ѝ критики срещу правителството.

"Агресивният тон на Валери Симеонов, който е недостоен за един вицепремиер, показва много ясно колко са опънати нервите. А това, че само часове след декларацията българското правителство публикува своя позиция, показва, че премиерът следи зорко реакциите при подобни атаки. Той знае, че особено по време на своето европредседателство българското правителство е под силно наблюдение. Аз лично се концентрирам най-вече над това да подкрепям гражданите при техните протести в защита на правовата държава", коментира германката пред Дойче веле.

По отношение на размислите на колегата ѝ в Европарламента от ВМРО Ангел Джамбазки, че Келер подкрепяла "ислямска инвазия в Европа", тя изразява своето недоумение от абсурдното му пвоедение.

"Тези изказвания много ме изненадаха. Той обижда и българските природозащитници и българите, които застават срещу комерсиалната експлоатация на Национален парк "Пирин", след като вижда някаква връзка между тях и тероризма. Вместо да отправя абсурдни упреци, по-добре да се насочи към съдържателна дискусия", призовава Келер с уточнението, че никога не е разговаряла с Джамбазки, известен с това, че спечели евродепутатското си място в коалиция с Николай Бареков.

Попитана дали ще предприеме действия, за да защити името си в съда, зам.-председателят на "Зелените" в ЕП казва единствено, че ще продължи да се бори "срещу подобно тесногръдие и агресия".

"Във всеки случай българското правителство беше доста притеснено от изказванията на вицепремиера. В противен случай нямаше и да се дистанцира от тях. Българският премиер знае много добре, че неговият вице отиде твърде далеч, както и че много хора наблюдават внимателно стъпките, които София предприема по време на европредседателството", добавя Келер.

По отношение на действията, които България би трябвало да демонстрира по време на своето председателство на Съвета на ЕС, германката смята, че правителството трябва да ревизира решението си за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин".

"Иска ми се да чуе притесненията на гражданите, свързани с изграждането на отсечка от магистрала в Кресненското дефиле, и да ги вземе предвид. Иска ми се България да спазва собствените си закони и правните стандарти на ЕС, както и да положи повече усилия в борбата срещу корупцията", допълва Ска Келер.

Помолена да коментира критиките към нея у нас, че се опитва да се меси във вътрешните ни работи, евродепутатът уверява, че често атакува и германското правителство. Освен това отбелязва, че "всички трябва да имат правото да изказват свободно мнението си, да критикуват правителството и да разкриват онова, което не върви както трябва. Това важи както за България, така и за Германия и за всички други страни-членки на ЕС".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?