Скай Нюз: Сергей Скрипал е в съзнание и е контактен

Руският посланик в Лондон поиска среща с Борис Джонсън

Скай Нюз: Сергей Скрипал е в съзнание и е контактен

Бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал се намира в съзнание и може да говори, съобщи британската телевизия "Скай нюз", цитирана от Дарик в събота. "Полицията скоро ще може да поговори с човека, който се намира в центъра на историята с отравянето в Солсбъри", заяви водещ на телевизията, без да назовава източникът на тези сведения.

Вчера Кристин Бланшард, медицински директор в Окръжната болница в Солсбъри, заяви само, че Скрипал вече не е в критично състояние и реагира добре на лечението след атаката с нервнопаралитично вещество миналия месец.

По-рано през седмицата сериозно се подобри състоянието и на неговата дъщеря. Това става малко повече от месец, след като двамата бяха открити в безпомощно състояние на пейка пред ресторант в Солсбъри. От дни дъщерята на Скрипал е в съзнание и е контакта, съобщиха световните агенции.

На 15 март Великобритания, САЩ, Германия, Франция обявиха, че Русия е отговорна за първото използване на нервнопаралитично вещество за атака в Европа от Втората световна война насам.

Четирите държави определиха случилото се като "нападение срещу суверенитета на Великобритания" и добавиха, че това е недвусмислено нарушение на Конвенцията за химически оръжия и на международното право."

Центърът за химически и биологични оръжия в Портън Даун потвърди, че става дума за атака с нервнопаралитично вещество, но не посочи то да е било произведено в Русия. В първите дни след най-тежкия подобен инцидент от Втората световна война насам в Европа специалисти коментираха, че ако наистина срещу Скрипал е използвано вещество от групата "Новичок", те имат нищожни шансове да оцелеят и дори това да се случи, ще останат с тежки увреждания за цял живот.

Случаят предизвика безпрецедентна криза в отношенията между Русия и Великобритания, която се разшири до конфликт между ЕС и САЩ от една страна, и Москва от друга. Стигна се до изгонване на руски дипломати от 17 държави. Русия отговори със същата мярка спрямо 12 страни.

Междувременно руският посланик в Лондон поиска среща с външния министър на Великобритания Борис Джонсън. Това съобщи прессекретарят на руското дипломатическо представителство. От руското посолство във Великобритания изразиха надежда, че скоро може да бъде организирана среща между посланика Александър Яковенко и министъра на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън, предава ТАСС, цитирана от Нова ТВ.

“За съжаление, не можем да дадем удовлетворителна оценка на текущото ниво на сътрудничество с Форин офис. Очевидно е, че отдавна е назряла нуждата от провеждане на среща между посланика Александър Яковенко и външния министър на Великобритания Борис Джонсън за обсъждане на целия комплекс двустранни отношения, както и за разследването на инцидента в Солсбъри. В тази връзка Яковенко отправи лична нота на Джонсън. Надяваме се на конструктивен отговор на британската страна и разчитаме тази среща да бъде организирана в най-скоро време“, заявяват от прессекретарят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят