Скандал около титлата за Русия при жените във фигурното пързаляне

Аделина Сотникова

Олимпийската титла на рускинята Аделина Сотникова при женските солови изпълнения отново върна скандалите в полето на фигурното пързаляне, съобщава Дневник.бг, като се позовава на информация на агенция ДПА.

Специалисти, наблюдатели и фенове са бесни от решението на съдиите, които фаворизираха Сотникова за сметка на южнокорейката Юна Ким и италианката Каролина Костнер, спечелили сребърния и бронзовия медал. Когато Сотникова и Ким влязоха във волната програмата, двете бяха разделени от по-малко от точка. Снощи рускинята спечели с над пет точки разлика.

Двукратната олимпийска шампионка и легенда на фигурното пързаляне Катарина Вит остана потресена от изхода на олимпийското състезание.

"Бях шокирана и бясна заради нашия спорт, защото не би трябвало да сме изненадани, когато хората избягат", заяви четирикратната световна шампионка пред агенция ДПА.

"С новата система на оценяване федерацията искаше да предпази съдиите. Но те трябва да могат да обяснят защо раздават тези оценки", каза Вит.

Само в рамките на шест часа в онлайн платформата Change.org бяха събрани 730 хиляди подписа в петиция за разследване на резултатите от турнира. Според наблюдателите някак може да се преглъгне фактът, че Юлия Липницкая, която падна, се оказа пред американката Ашли Вагнер. Но титлата на Сотникова идва в повече.

Фигуристките бяха засипани с въпроси за коментар на оценките, макар че те едва ли могат да дадат най-точната оценка. Но имат представа колко е важно да има доверие в съдийството.

"Този спорт има нужда от хора, които да искат да гледат. Хората не искат да гледат спорт, в който може някой да се пързаля и да не получава справедлива оценка. Хората не искат да гледат спорт, в който някой паднал на леда получава повече от някой, който си е изпълнил чисто програмата", каза Вагнер.

Бившият треньор на световната шампионка Ким не се сдържа да обясни резултатите: "Русия спечели, но Ким не загуби. Ще е интересно да видим дали някога Сотникова е постигала подобни резултати извън Русия", каза той.

Корейските медии също не могат да повярват на развръзката. "Всички чакахме домакинското предимство, но не и такова убийство на справедливостта", написа вестник "Жонганг Илбо".

Основните претенции са, че оценките на Сотникова са по-високи от това, което е трябвало да получи за изпълнението на волната си програма. А обвиненията са, че в помощ са се притекли съдиите от източния блок, които се оказаха в групата оценяващи в четвъртък вечерта.

Съдиите вдигната толкова високо летвата с оценките на рускинята под натиска на местната публика, че Ким трябваше да направи чудо, за да измъкне титлата. "Бях изненадан от резултата", коментира за "Ю Ес Ей тудей" международният съдия Джоузеф Инман, който беше сред арбитрите в Солт Лейк Сити.

"Не е честно Каролина и Юна, които имат страхотни качества и представиха великолепна програма - добри скокове, добро присъствие на леда, зрялост, изразителност, да са на шест точки от някой, който има невероятен талант, но едва сега идва от юношите", коментира френският шампион от 2002 г. Гуендал Пейзера.

Деветте арбитри за двете програми се избират с жребия от списък с 13 имена, като осем от тях покриват или едната, или другата програма. Съдиите от САЩ, Южна Корея, Великобритания и Швеция не бяха избрани за волната програма, тъй като са работили предната вечер.

Двама от техните заместници бяха украинецът Юри Балков, който преди години беше изгонен за една година за опит да нагласи резултатите в Нагано през 1998 г., и женената за бившия шеф и настоящ генерален секретар на руската федерация по фигурно пързаляне Евгений Писев Ала Шекховцева.

Останалите двама съдии бяха от Естония и Франция. Френските съдии придобиха слава с това, че през 2002 г. на игрите в Солт Лейк Сити заедно с руснаците се опитаха за нагласят резултатите при двойките.

Наложи се дори МОК да обясни, че няма скандал със съдиите. Говорителят на МОК Марк Адамс каза, че преди всичко трябва да се изчака дали ще има официална жалба от засегнатите отбори. "Малко избързвате. Нека да изчакаме дали ще има жалба. Ако има, това ще е първата стъпка, за да предприемем следващите стъпки", заяви той.

Споделяне

Още от Спорт