Скандал помрачи тържествата за 100-годишнината от освобождението на Кърджали

Празненствата за 100-годишнината от освобождението на Кърджали са пред провал, след като ДПС в последния момент отказа да подкрепи посмъртното удостояване на генерал Васил Делов със званието ”почетен гражданин”. Генералът е командвал войските, освободили Източните Родопи на 21 октомври 1912 година. Неговата номинация е издигната от инициативен комитет, в който участват политици и общественици.

ДПС представи подписка с имената на 320 души, според които все още има незараснали рани от Балканската война. Те предлагат тази година да няма "почетни граждани”, за да бъде празникът обединяващ за всички жители, съобщи БНР.

От БСП и ГЕРБ обявиха, че ще бойкотират тържествата, ако отпадне кандидатурата на генерал Делов. В разпространена декларация общинският съвет на БСП и групата съветници заявяват, че подмяната на историческите факти при освобождението на Кърджали е израз на дълбоко неуважение към българската история. Според тях поведението на ДПС е опит за изкуствено създаване на конфронтация с цел избори и показва най-ниска политическа култура за сметка на кърджалийската общественост.

Председателите на партийните групи общински съветници в Кърджали проведоха извънредно заседание при председателя на местния парламент Раиф Мустафа. Лидерите на ГЕРБ Илия Илиев и на БСП Милко Багдасаров заявиха, че ще отстояват докрай позициите си и че ако въпросната точка отпадне от дневния ред, хората им ще бойкотират сесията. Заседанието завърши без резултат. Приета бе обаче идеята градската градина да носи името на освободителя на Кърджали.

Скандалът съвпада с първото посещение на президента Росен Плевнелиев в Кърджали, който в събота вечерта трябва да участва в зарята за 100-годишнината от Балканската война.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?