Скандал в Русия заради забранена американска статия за Путин

Скандал в Русия заради забранена американска статия за Путин

В Русия се разгоря скандал заради статия за Владимир Путин, която е била публикувана в хартиения вариант на популярното американско списание GQ, предадоха руски информационни агенции и интернет-издания в понеделник. Ръководството на компания "Conde Nast", което издава GQ наред с такива известни списания като "Vogue", "Glamour" и "Tatler", забрани на руското издание на GQ да публикува материала на репортера Скот Андерсън със заглавие "Владимир Путин - тъмният път към властта".

Статията разказва за взривовете в жилищни блокове в Москва и Волгодонск и за други шумни терористични актове през 1999 и 2000 година. След взривовете Русия изостри кампанията си срещу Чечения, обвинявайки чеченските терористи за атентатите.

Публикацията се позовава на разказа на бившия служител на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Михаил Трепашкин, който заявява, че взривовете може да са организирани от руските спецслужби.

"След взривовете настъпи вълна на страх и терор, която направи от почти неизвестния дотогава министър-председател Владимир Путин най-влиятелния човек в страната", се казва в публикацията.

През 2003 г. Трепашкин беше арестуван по обвинение в разгласяване на държавни тайни и осъден на 4 години лишаване от свобода. През 2007 г. той излезе на свобода.

Скандалът със спряната статия намери отражение и в западните медии. Според някои от тях забраната за публикацията в руското издание на GQ наложил адвокатът на издателската къща "Conde Nast" Джери Бирънс. Мениджърите и редакторите на GQ получили от него писмо, с което се препоръчва статията да не се публикува и да не се показва на руските чиновници.

Руските блогери реагираха на случая със заглавия от типа "Статия за Путин свалена от руското списание GQ". Главният редактор на списанието Николай Усков в своя блог пише, че не е получавал никакви забрани и американският офис по никакъв начин не влияе на политиката на руското издание.

"Нямах намерение да я публикувам, защото тази статия решително нищо ново не казва. Това са нови припеви на история, раздухвана в началото на 2000-х години. Сензационните разкрития за убийството на Кенеди, за кацането на американците на Луната, взривовете на 11 септември или приноса на Путин към терористичните актове в Москва ме интересуват толкова, колкото жидо-масонския заговор. С други думи изобщо не ме интересува. Нима мислите, че руският GQ, който взе интервю от Литвиненко през 2005 г., ще досажда на читателите си с тази сурогатка".

Представители на правозащитните организации са сигурни, че върху "Conde Nast" е бил оказан натиск. Както обаче заявява пред в. "Ведомости" прессекретарят на Путин Дмитрий Песков никакъв натиск над никого не е оказван, а статията дори не била четена в Кремъл. "Това е проява на непрофесионализъм дори заради факта, че никой не ни звънна да попита твърденията истина ли са, или не са", казва Песков.

Според запознати обаче издателите са склонни да свалят даден материал, за да нямат бъдещи неприятности с руските власти и да не загубят пазара за изданието си.

Американските блогери, които всъщност откриха изчезването на статията от сайта на американското издание на GQ и липсата му в руската версия, преведоха материала на руски и го качиха в популярния американски блог под отправката "Ей, можете да прочетете забранената статия на GQ за Путин тук. Имената на преводачите бяха скрити зад инициали от съображения за сигурност.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?