Скандалните сделки

Скандалните сделки на “Софийски имоти” преди три години бяха засегнати в одита на Агенцията за държавна финансова инспекция, чието заключение бе, че на практика в него е извършена скрита приватизация.

Една от сделките бе за учредяването на дружеството “София сити къмпъни” АД, в която “Софийски имоти” взема акции за 6 млн.лв, а апортира 54 дка земя в Южния парк (терените зад хотел “Хилтън”), които са оценени на 19 млн.лв. по цени от началото на 2003 г.

Съдружниците на общинската фирма са структури, близки до силовата групировка СИК и бивши комсомолски кадри. След като “подарява” апетитните парцели, "Софийски имоти" остава с 34% от акциите, а 66% са поделени между бившите приватизационни фондове "Стара планина холдинг" и "Слънчев бряг холдинг".

В управата на "Стара планина холдниг " влиза последният първи секретар на ЦК на ДКМС Евгени Узунов. В ръководството на "Слънчев бряг холдинг" пък участва преподавателят от УНСС Валери Йосифов, бивш председател на надзорния съвет на СИК. Узунов и Йосифов са в съвета на директорите на "София сити къмпъни". Председател е Тошко Добрев.

В началото на 2004 година от прокуратурата започнаха проверка на тази сделка, но близо три години по-късно няма никакъв резултат от усилията на институцията под ръководството на Никола Филчев. По време на избухналия скандал самия Добрев призова прокуратурата да направи пълна проверка на дейността на “Софийски имоти”, но това така и не бе направено.

Апортирането на 11-те парцела от Южния парк е извършена от тогавашния шеф на “Софийски имоти” Тошко Добрев между двата тура на местните избори през 2003 г.

“Софийски имоти” апортира 242 000 кв.м земя в близкото до бившата силова групировка СИК смесено дружество “ПФК Славия 1913” АД. Земята е оценена от вещи лица на 3, 23 млн. лв. (14,2 лв/ кв.м.) и общинското дружество влиза с акции на тази стойност в общия капитал. Последвалата тройна оценка на земята показва, че реалната ѝ стойност е 29 евро/кв.м. и разминаването между реалната стойност на апорта и осъществената е над 10 млн.лв.

В доклада на Временна комисия се посочва като “скандална” и сделка с пряко свързаното с ВИС-2” дружество “Парк Мария Луиза” АД. В този случай “Софийски имоти” апортират близо 56 дка от Борисовата градина към капитала на дружеството като оценката, която са си направили е че стойността на земята е 37,1 лв./кв.м.

Споделяне

Още от България