Скандалният директор на парк "Българка" от ДПС бил и агент на ДС

Назначеният тази седмица от Изпълнителната агенция по горите за изпълняващ длъжността директор на природен парк "Българка" Али Алиев е бил агент на Държавна сигурност.

Той е сред общо 25 сътрудници на комунистическите тоталитарни служби, заемали ръководни постове в местната власт на община Севлиево в периода от 10 ноември 1989 до 2011 г., показва проверката на Комисията по досиетата в общината.

Роденият през 1957 година Алиев е вербуван през април 1985 г. от Софийско градско управление на МВР-ДС под псевдонима "Виктор".

Сътрудничил е на районно управление "Студентски град" и на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия по линия на интелигенцията.

В периодите 1991-1995 г. и 2003-2007 г. е бил общински съветник в Севлиево, лидер е на ДПС в града от 2009 г.

Името му нашумя по-рано тази седмица, след като от БСП-Габрово остро протестираха срещу назначението му като временно изпълняващ длъжността директор на Природен парк "Българка". В специална декларация на местната структура на левицата заявиха, че назначението е "неуместно" и в разрез със закона.

Социалистите са категорични, че Алиев не е прекратил участието си в "Бара Али Алиев" ЕТ, а фирмата му е включена в Списъка на длъжниците по чл. 182, ал. 3, т. 2 от Данъчно осигурителния и процесуален кодекс (ДОПК).

"В момент, когато предстои приемането на План за управление на парка, смятаме за повече от наложително спешно да бъде обявен и проведен честен и открит конкурс за длъжността директор. Настояваме да се преустанови практиката да се назначават компрометирани лица на ръководни длъжности", се казва още в декларацията.

Изпълнителното бюро на ОбС на БСП –Габрово се разграничава и противопоставя на направеното назначение и се надява на своевременна реакция от ръководните органи, се казва още в декларацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България