Скъпи имоти бавят канализацията на южните квартали на София

Над 105 млн. лв. са нужни за отчуждения, изграждането струва само 45 млн. лв.

Скъпи имоти бавят канализацията на южните квартали на София

Скъпите южни квартали на София още доста време няма да имат канализация заради огромните средства, които трябва да плати Столичната община за отчуждения.

105 млн. лв. са нужни за отчуждителни процедури за изграждане на канализацията в местностите "Манастирски ливади - изток", "Кръстова вада - изток" и "Гърдова глава". На този фон изграждането на мръсните каналите струва 45 млн. лв. Това е показал изготвеният инвестиционен проект за трите района, каза зам.-кметът по строителство Ирина Савина пред Mediapool.

Проектът беше разработен по техническа помощ на оперативна програма “Околна среда” срещу близо 1.5 млн. лв. Идеята на Столичната община беше да го реализира през следващия програмен период 2014–2020 г. Заради скъпите отчуждителни процедури обаче сега той ще се изгражда поетапно. Така Столичната община ще кандидатства за финансиране за всеки район отделно, обясни Савина. Това означава, че не е сигурно, че и през 2020 г. и трите района ще имат изградена канализационна мрежа.

В момента в трите района живеят над 30 000 столичани. Тези квартали, което до 2000 г. бяха почти незастроени, станаха атрактивни в годините на строителния бум, когато се появиха редица нови и лъскави кооперации. За да решат проблема с отпадните води, инвеститорите на някои от сградите са изградили малки локални пречиствателни станции. Те обаче са единици. В болшинството случаи мръсната вода се излива в септични ями, които се почистват периодично с коли. Някои от сградите имат изградени канали, които са заустени в преминаващата наблизо Перловска река. Те са направени със средствата и усилията на обитателите на блоковете и не са въведени в експлоатация по законовия ред.

Около една трета от столицата продължава да е без канализация. През този планов период общината изпълнява пет ВиК-проекта за строителство за над 130 млн. лв. Най-големият от тях е за подмяната и изграждането на ВиК-мрежата на Банкя, който е за 74 млн. лв.

Другите са ВиК-мрежата за старата част на кв.Овча купел и на част от Горна баня (28.5 млн. лв.), изграждане на дубльор на ляв Владайски колектор 28.4 (млн. лв.), изграждане на пет главни канализационни клонове в Суходол (3.8 млн. лв.) и ВиК по бул.”Сливница” в участъка между ул.”Минска” и бул.”Панчо Владигеров” ( 4.7 млн. лв.).

Споделяне

Още от Бизнес