Скъпите горива вдигат цените на хляба с 40 на сто

Повишението на цената на дизеловото гориво с около 40 на сто ще се отрази автоматично върху цената на хляба до края на годината. С толкова ще поскъпне насъщния, прогнозира във вторник председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите в България Георги Бекяров. Според него реалната цена на хляба е 1,10-1,20 лв. за кг, а той се продава по средна цена от 70-80 ст. По негова информация в момента хлябът е най-скъп в Бургас - 90-92 ст./кг, а най-евтин - в София и Пазарджик, около 50 ст./кг.

Още преди края на миналата година хлябът трябваше да достигне 1,10 лв./кг, но това не се случи заради нелоялната конкуренция на пазара у нас и дъмпинга, който налагат големи производители, коментира Бекяров. Като пример той посочи наложената миналата седмица санкция в размер на 250 хил. лв. от Комисията за защита на конкуренцията на кооперация “Симид” заради дъмпингови цени. Бекяров отбеляза, че това е станало по сигнал на Асоциацията на хлебопроизводителите.

Мнението на Бекяров е, че 80-85 процента от фирмите в бранша ще бъдат затворени заради неизпълнение на критериите на Европейския съюз. Над 90 на сто от хлебопроизводителите у нас работят с остарели машини, по остарели технологии и в помещения, които не отговарят на европейските критерии, а повечето от тях нямат средства за инвестиции за модернизиране на производството и подобряване на условията на труд, коментира Георги Бекяров. Той даде пример с Унгария, в която след проверки на европейските инспектори от бранша 1000 предприятия за производство на хляб са били затворени.

Споделяне

Още от Бизнес