Скопие: Гърция прехвърля тайно имигранти в Македония

Центърът на Скопие

Гърция играе опасна игра, като от време на време ни изпраща през границата групи имигранти, които след това стават наш товар и задължение. Това заявяват дипломатически източници пред македонския вестник "Дневник", цитиран БТА.

Според тях нещата стават все по-сериозни, тъй като има опасения, че Македония, както и регионът могат да бъдат изправени пред сериозна бежанска вълна, заплашваща да ги залее като последица от сблъсъците в Сирия.

"Властите в Гърция организирано ни пускат стотици имигранти през най-малко два нелегални пункта и правят това най-често нощем. Предупреждаваме за този проблем и информирахме компетентните в Европейския съюз и мисията, отговаряща за външните граници на ЕС Фронтекс", казва дипломатическият източник, пожелал анонимност.

Гърция като че ли иска да амортизира вътрешната си нервност, свързана с огромния брой имигранти, които вероятно са над един милион души, като ги прехвърли на друга територия и, разбира се, в Македония, смятат анализатори, цитирани от "Дневник".

"Изправени сме пред вълна от нелегална имиграция от страна член на ЕС (Гърция), и смятаме това за опасно за сигурността", казва Търпе Стояновски, директор на Регионалния център за миграция, убежища, бежанци и регионални инициативи.

"Този проблем поставя много въпроси, като например фалшивите документи на нелегалните имигранти, организираните групи, които извършват това, при което може да има корупция, и което прави нашата граница пропусклива и удря по нашия бюджет", допълни той.

Споделяне

Още от Балкани