Слънцето ще погълне Земята след 5 млрд. години

Слънцето ще погълне Земята след 5 млрд. години

Учени от Университета в Манчестър излязоха с нова научна теория за края на света. Според тях Слънцето ще погълне Земята след 5 милиарда години.

По данни на британските астрофизици яркостта на Слънцето се увеличава с 10 процента на всеки 1 милиард години.

Ако човечеството не намери нов дом в Космоса, хората ще станат жертва на колосален огнен апокалипсис, който ще изпепели планетата, смятат британските учени.

Преди няколко години техни колеги от САЩ, Полша и Испания стигнаха до извода, че звездите, принадлежащи към семейството на "червените гиганти" "ядат" планети.

Според учените, когато се увеличава температурата в ядрата на звездите, това довежда и до растеж на повърхността им, с което се унищожава стоящата най-близо до тях планета.

"Подобна съдба ще сполети и някои планети от Слънчевата система. Това ще се случи след около 5 милиарда години, когато Слънцето се превърне в червен гигант и се разшири до земната орбита", коментира преди години Александър Волцан, професор в университета в Пенсилвания.

След своето изгаряне Слънцето ще притегли към себе си и ще унищожи намиращите се до него планетни системи. Това ще е краят и на човечеството обяви Андрю Вандербург през 2015 г.

Подробното описание на гибелта на планетата Земя, публикувано в списание "Нейчър" (Nature), е дело на екип учени от Харвард-Смитсонския астрофизичен център на САЩ.

До стряскащите изводи астрофизикът Вандербург е достигнал след изследванията на звездата WD 1145+017 - бяло джудже, намиращо се на 570 светлинни години от Земята. Той и неговите колеги отдавна са различили в атмосферата на белите джуджета тежки елементи. По-късно те са разбрали и техния произход.

Белите джуджета идват непосредствено от самата звезда, което означава, че те са били засмукани вътре от гравитацията, твърди експертът.

Неговият екип е станал свидетел как бяло джудже "поглъща" разположена в неговата сфера планета и разхвърля всичко, което е останало от нея, из цялата галактика. Именно тези наблюдения са накарали специалистите да мислят, че след като се трансформира в червен гигант, Слънцето може да изпепели съседните планетни орбити.

Тези, които са далеч от слънцето, ще успеят да се спасят, но в променен вид. Нептун и Плутон ще се превърнат в каменисти обекти в космоса. Но всеички по-близки до Слънцето планети ще изгорят.

Според учените смъртта на Земята ще настъпи не по-рано от седем милиарда години.

Споделяне

Още от Общество