Слави Трифонов прави "факт чек" на ГЕРБ за Изборния кодекс

снимка БГНЕС

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов публикува обширно изявление във фейсбук, посветено на твърденията на ГЕРБ и Бойко Борисов за бързите промени в Изборния кодекс от последните няколко дни. Публикацията на шоумена-политик е нещо като опит за проверка на фактите (факт чек) по темата, но без да спестява политическите нападки към опонентите,

Слави Трифонов припомня, че това, за което ГЕРБ сега обвинява своите критици, е правено по много по-брутален начин в миналото,

"Тъй като силата е в истината, ще ви кажа каква е разликата между истината и лъжата. ГЕРБ и техните медийни слуги продължават да тръбят, че бързото обнародване на промените в Изборния кодекс е "грях, срамота, светотатство". Нека припомним на коалицията ГЕРБ-СДС-Любен Дилов-син (последният е някакъв вариант на котката на Шрьодингер - хем не е от ГЕРБ и СДС, хем е) какво се случи 10 дена преди президентските избори на 6.11.2016 г.:

Следете датите. На 21.10.2016 г. в активен изборен период е внесен общ Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Дадени са три дни за предложения между първо и второ гласуване. Законът е приет на 26.10.2016 г. След Указ на президента Плевнелиев от същия ден - 26.10.2016 г., промените са обнародвани в брой 85 на "Държавен вестник" от 28.10.2016 г. А седмица по-късно по новоприетите правила даже се произвеждат избори! Грях, срамота, светотатство?", пита Трифонов.

После той припомня изявлението на Десислава Атанасова от ГЕРБ, че за първи път за една нощ е приет и обнародван нов Изборен кодекс. Измененията в Изборния кодекс са приети на 29 април и са обнародвани на 1 май – това са 48 часа.

"Явно Десислава Атанасова е имала дълга нощ", пише Трифонов. Той продължава: "Вчера, на втората пресконференция на ГЕРБ, Тома Биков, който навремето щеше да вкарва Бойко Борисов в затвора, заяви следното: "Не знаем на какви критерии трябва да отговарят членовете на ЦИК, които президентът ще назначава по негови собствени усмотрения." Нова лъжа. Напомняме на Тома Биков да прочете, че в чл. 50 на Изборния кодекс се съдържат изискванията към членовете на ЦИК, които не са променени, така че президентът няма никакви правомощия да определя сам изискванията или членовете на ЦИК", каза лидерът на ИТН.

След това Трифонов припомня изказването на Бойко Борисов от пресконфренцията на ГЕРБ за опцията да има видеонаблюдение на изборния процес "при възможност".

"Не знам дали депутатите на Борисов са спали, но въпросният текст "при възможност" отпадна от закона. Тоест, Бойко Борисов лъже с нещо, което го няма в окончателния вариант на Изборния кодекс. Напомняме, че видеонаблюдението отпадна дори и при възможност, но се прие видеозаснемане и видеоизлъчване при преброяването на гласовете във всяка една от секционните избирателни комисии, включително и в районните избирателни комисии. Във всяка една, а не където някоя партия има по-слаб или по-добър резултат", казва Трифонов.

Той продължава: "Вчера Бойко Борисов се опита да препише и собствените си грехове на новите партии. Двамата с Екатерина Захариева обявиха как машините за гласуване били незащитени и били от Венецуела. А там било диктатура, убивали със снайпери протестиращите и било притеснително страна от ЕС да купува машини за гласуване точно от Венецуела .

Мааааалка подробност е, че машините за гласуване бяха закупени от тяхната ЦИК. 9600 машини за 43 милиона лева с ДДС. Дали са от Венецуела - да каже тяхната ЦИК. Друга много малка подробност е, че преди последните избори тяхната ЦИК отказа независим одит на въпросните машини за гласуване с мотива, че държавните институции, които извършват проверките, са независими. Толкоз и по тази манипулация и лъжа. Накрая ще завърша със следното: Явно в ГЕРБ още не са осъзнали, че времето, в което нямаше кой да им разобличава лъжите свърши", коментира Трифонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България