Славков отказва да пусне окончателно футболния съюз и БОК

Уличеният от ББС в преговори за подкупи Иван Славков отказва да се оттегли окончателно като президент на Българския олимпийски комитет (БОК) и на Българския футболен съюз (БФС).

Славков е решил докато трае разследването срещу него в Международния олимпийски комитет, временно да се оттегли от ръководството на БОК и на БФС. И в двете спортни организации той ще бъде заместван от сегашните си вицепрезиденти, съобщи пресаташето на футболния съюз Атанас Караиванов в понеделник.

На първо време Славков, запечатан от журналистическите камери как води преговори за осигуряване на домакинството на Лондон за Олимпиадата през 2012 г., щял да излезе в отпуск.

Преди два дни лично президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох обяви, че българският представител в организацията временно се отстранява, докато трае разследването по корупционния скандал, избухнал в МОК след разкритията на ББС. Очаква се окончателната съдба на Славков да бъде решена след година, като през това време той няма да може да участва в сесиите на МОК, да гласува и да представлява олимпийската организация.

Славков се консултира с адвокатите си как да съди ББС
Освен че ще се оттегли временно от шефските си постове в българския спорт, Славков щял да се консултира с адвокатите си и ще заведе съдебно дело срещу журналистите от Би Би Си, "които го злепоставиха с излъчването на филма". Това съобщи в понеделник говорителят на футболния съюз Атанас Караиванов. Още в края на миналата седмица от ББС коментираха, че не са притеснени от заканите, защото и Славков, и посредникът в преговорите Горан Такач са виновни.

"Бесен съм от кадрите, които видях във филма", заяви в събота Рох. Пред журналисти в Атина вицепрезидентът на МОК Томас Бах заяви, че блатото на корупцията в спортната организация трябва да бъде пресушено окончателно.

Германецът Бах изказа очакването си и в България Иван Славков да понесе последиците от корупционния скандал, защото според вицепрезидента на МОК би било невъзможно да остане начело на Българския футболен съюз.

Едновременно с решението си да отстранят Славков, ръководството на МОК анулира акредитацията на президента на Българския олимпийски комитет за игрите в Атина. Българската делегация там се води от вицепрезидента на БОК Белчо Иванов, а самият Славков в неделя се скри и не посмя да изпрати първата група наши спортисти, заминали за Атина.

Единствено издънките на старата олигархия в България твърдят, че Славков е невинен

Разбира се, че случаят със Славков не е удар срещу цяла България. ББС обвини само един човек, издънка на старата олигархия, коментира пред българската секция на британската медия журналистът Андрю Дженингс. Дженингс, автор на 3 книги за корупцията в МОК, бе консултант на предаването "Панорама", в чийто капан падна бившият зет на Тодор Живков.

Мисля, че хората в Източна Европа знаят много добре, че много мошеници и престъпници от предишния режим смениха цвета си, за да останат на власт. Всеки българин над определена възраст знае много добре, че така стана със Славков - човек със странна репутация, който е заобиколен от хора, подобни на него. Те са, които казват, че "Това е удар срещу България", "Това е атака срещу България". Не, България не е подложена на атака... Единственото старата олигархия и нейните издънки в спортното министерство, в Българския олимпийски комитет, във Футболната федерация, в правителството, твърдят, че той е невинен", казва Дженингс пред ББС.

На въпрос как оценява протеста на Българския олимпийски комитет, оценил като несправедливо отстраняването на Славков от МОК, Дженингс отговаря: "Мисля, че президентът на МОК Жак Рох трябва да се вслуша в този протест и след това да суспендира целия Български олимпийски комитет, да скъса акредитациите им и да ги прати обратно в България. Защото всеки възрастен човек в България знае какво представлява Славков и какво е представлявал винаги. Ако те казват, че "това не е справедливо", значи не заслужават да участват в Олимпийски игри".

Окончателната присъда на МОК няма да се бави повече от година

Английският журналист прогнозира, че за разлика от друг път, реакцията на МОК по сегашния случай със Славков няма да се точи с години и до 12 месеца българинът окончателно ще бъде отстранен от олимпийския комитет.

Ситуацията, при която уличен член на МОК можеше да си стои "временно отстранен" с години, беше "при стария режим на Хуан Антонио Самаранч", казва Дженингс. Той припомня биографията на самаранч, високопоставен член на фашисткото правителство на Франко. По думите му, именно Самаранч е превърнал МОК от чиста организация в организация, оплетена в корупция. Английският журналист припомня още, че Славков е привлечен за ч Лен на МОК от Самаранч.

"Сега Славков е толкова неудобен за Международния олимпийски комитет, че те ще се отърват от него възможно най-бързо", смята Дженингс.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: