След 23-годишно прекъсване български плувец на финал на световно първенство

сн. Спортал.бг

След 23-годишно прекъсване България отново има финалист на световно първенство по плуване.

Това е 18-годишният Антъни Иванов, който във вторник вечер се класира четвърти в първия полуфинал на 200 метра бътерфлай на първенството в Будапеща и се класира за финала в дисциплината утре вечер с осмо време.

За последен път български плувец беше финалист на световно първенство през 1994 година в Рим – тогава Денислав Калчев завърши осми на 100 метра бътерфлай.

Антъни Иванов започна блестящото си представяне сутринта във вторник, когато завърши втори в четвърта серия с нов национален рекорд - 1.55.55 мин. Иванов подобри собственото си най-добро постижение с повече от секунда.

Времето му се оказа четвърто сред всички участници в сериите, като изпревари и един от фаворитите - южноафриканеца Чад льо Клос, олимпийският шампион в същата дисциплина от игрите в Лондон през 2012-та и втори на игрите в Риопрез 2016-та.

В полуфинала тази вечер 18-годишният талант даде четвърто време в първия полуфинал - 1:55.58 минути, само на 3 стотни от сутрешния си резултат.

Най-доброто време от двата полуфинала даде японецът Даия Сато - 1:54.03, следван от унгарците Ласло Чех и Тамаш Кендереши с 1.54.22 и 1.54.98 мин.

Финалът е в сряда вечер в 19 часа и 1 минута българско време.

Споделяне

Още от Спорт

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?