След хакерска атака еBay призова потребителите си да сменят паролите

След хакерска атака еBay призова потребителите си да сменят паролите

Компанията за електронна търговия eBay обяви в сряда, че информация на нейни клиенти е била открадната по време на хакерска атака, станала в края на февруари или в началото на март, съобщи официално дружеството. То призова своите потребители да си сменят паролата, тъй като посегателството над базата данни включва не само техни лични данни, но и криптираните им пароли.

Няма обаче информация за неоторизиран достъп до финансова информация на клиентите или да данни за кредитните им карти, които се съхраняват отделно от останалата информация също в криптиран формат.

Атаката е компрометирала "малък брой имена и пароли на служебни акаунти", чрез които хакерите са получили достъп до корпоративната мрежа на eBay. В момента се провежда разследване и от страна на полицията, за да бъдат установени извършителите, казват още от фирмата.

За самата атака компанията е разбрала преди две седмици. До момента не са забелязани нерегламентирани дейности с акаунти в eBay извън това, което се наблюдава ежедневно, посочват още от eBay. Данните на потребителите на PayPal не са били засегнати от атаката.

За момента не можем да коментираме конкретния брой на засегнатите акаунти, заяви говорителят на eBay Кари Рамирес. Въпреки това смятаме, че може би става дума за голямо количество и молим всички потребители на eBay да сменят своите пароли, допълни той.

Истинският ключов въпрос е дали да откраднати някакви пари или дали е извършена някаква неоторизирана дейност, коментират експерти. Ако това не се е случило, историята с хакерската атака ще отмине и няма да е проблем за eBay.

Ройтерс припомня, че един от големите пробиви срещу американска компания бе този срещу  Target Corp, когато хакери откраднаха данни от 70 милиона кредитни и дебитни карти на купувачи, които са пазарували в първите три седмици от коледния търговски сезон.

Миналия месец американската уеб медийна компания AOL призова десетки милиони притежатели на уеб акаунти да променят паролите си и подсещащите въпроси за тях, след кибератака, която компрометира около 2 процента от акаунтите.

Споделяне

Още от Общество