След лекарствата и болниците и лечението в чужбина натежа на НЗОК

След лекарствата и болниците и лечението в чужбина натежа на НЗОК

Разходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лечение на българи в чужбина са се увеличили със 160% през последната година, обяви в четвъртък пред здравната комисия в парламента директорът на институцията д-р Румяна Тодорова. Тя обясни, че тази тенденция се очертава като риск за бюджета на касата заедно с никога недостигащите средства в болничната помощ и очертаващия се недостиг на пари за лекарства след влизането от 1 юни на новия лекарствен списък.

Тодорова съобщи, че ако през първите седем месеца на миналата година за лечение на българи в чужбина са похарчени 235 000 лева, то за същия период на тази година са похарчени 617 000 лева.

Здравната каса поема спешната и неотложна помощ на всички здравноосигурени българи в страните от ЕС, която те получават срещу европейска здравна карта, както и терапията на хора, на които не може да се осигури лечение у нас. Тодорова обясни, че най-често хората, които заминават за лечение в чужбина са с вродени малформации, за очни операции и други.

Финансистите на Здравната каса вече имат яснота как ще приключат финансовата година и отсега е направено приблизително разпределение на средствата от оперативния резерв, които са в размер на 240 млн. лева.

Шефката на дирекция "Бюджет и финансови параметри" в НЗОК Жени Начева обясни, че 140 млн. лева ще бъдат насочени към болниците, тъй като там винаги се очертава недостиг, а от 1 септември касата ще сключи договори и с нови лечебни заведения, което допълнително ще натовари бюджета ѝ.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Петров предложи при сегашното финансово състояние да се наложи временен мораториум върху сключването от страна на касата на договори с нови болници.

"10 млн. лева ще бъдат насочени за изследвания, а останалите 90 млн. лева вероятно ще бъдат за лекарства, ако това се наложи. Все още не е ясно дали ще прибегнем до тези пари", каза Начева.

Заради липсата на разчети в лекарствената политика председателят на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов се закани, че ще има смени в комисията по позитивния лекарствен списък, както и в самия списък.

Според разчетите НЗОК ще се вмести в парите си за джипитата, специалистите и денталната помощ.

Вместо планираните 401 млн. лева излишък, които да отидат като резерв в БНБ, касата ще реализира 276 млн., стана ясно още от отчета на касата.

Споделяне

Още по темата

Още от България