След протести на хиляди французи се смекчава здравният пропуск

След протести на хиляди французи се смекчава здравният пропуск

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран обяви смекчаване на приложенията на здравния пропуск, след като близо четвърт милион французи протестираха в различни градове срещу тази мярка.

Здравният пропуск, който от понеделник се въвежда на много места във Франция, удостоверява завършена схема за ваксинация или негативен тест за Covid-19 или възстановяване след заболяването.

Според Веран валидността на негативния тест на неваксинираните вече ще бъде 72 часа. Ще могат да се извършват самостоятелни изследвания, както и антигенни и PCR тестове. Пропускът ще се изисква при посещение в болниците.

Повечето демонстрации, проведени в над 100 града във Франция в събота, протекоха мирно. При отделни сблъсъци с полицията са били задържани 35 протестиращи.

По-малки по мащаб протести срещу задължителния здравен пропуск се състояха и в Рим, Милано и Неапол. Зеленият паспорт е задължителен за посещаване на кина, музеи и закрити спортни зали, както и за хранене в затворени помещения на ресторанти.

През последното денонощие в Италия бяха регистрирани близо 7000 нови случая на коронавирусна инфекция.

Споделяне

Още от Свят