След тригодишна процедура КЕВР се отказа да отнема лиценза на ЕВН

След тригодишна процедура КЕВР се отказа да отнема лиценза на ЕВН

Три години и половина след откриването на процедура по отнемане на лиценза на доставчика на ток в Югоизточна България, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е решила на свое закрито заседание, проведено на 4 август, да прекрати действията си срещу "ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД. Това съобщиха от енергийния регулатор във вторник, уточнявайки, че пълният текст на решението ще бъде публикувано на сайта след като се установи има ли в него защитена по закон информация.

Процедурата за отнемане на лиценза не само на ЕВН, но и на останалите две електроснабдителни дружества – на ЧЕЗ и на "Енерго-Про", бе стартирана през март 2014 г. от предишния състав на КЕВР от времето на кабинета на Пламен Орешарски.

Действията срещу тримата доставчици на ток бяха предприети заради това, че задържат плащания за 347.6 млн. лв. към държавната "Национална електрическа компания" за закупена от нея електроенергия с мотива, че НЕК на свой ред дължи електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" плащания за изкупена от тях възобновяема енергия, която после предоставят на държавния обществен снабдител. Тогава трите компании бяха решили да си прихващат вземанията, но регулаторът прецени, че тази търговска практика не е приложима в този случай и предприе действия по отнемане на лицензите на трите електроснабдителните дружества. От ЕВН тогава съобщиха, че са си прихванали 104 млн. лв. като НЕК има да им плаща още 144 млн. лв. за предоставена зелена енергия от ЕВН.

Сега, след като КЕВР е разгледала всички факти по казуса е решила да спре процедурата за ЕВН. Вероятно решението произтича от постигнатото през февруари 2017 г. извънсъдебно споразумение между ЕВН и НЕК, с което държавната компания призна, че дължи прихваната от частното дружество сума и бе постигнато споразумение за уреждане на останалата част от борча. Тази договорка трябва да се отрази положително и върху заведеното срещу България от ЕВН арбитражно дело заради неосигурена от държавата защита на инвестициите на австрийската компания.

Не е изключено енергийният регулатор да разгледа и обстоятелствата около процедурите за отнемането на лицензите на ЧЕЗ и "Енерго-Про" и те също да бъдат прекратени.

Споделяне

Още от Бизнес