Сливане на Е.ОN и RWE предложи енергийният еврокомисар

Сливане на Е.ОN и RWE предложи енергийният еврокомисар

Немските енергийни концерни Е.ON и RWE да бъдат обединени, предложи еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде Дойче веле във вторник.

Според него така ще се засилят позициите на Германия на световния енергиен пазар. "С цялото ми уважение към тези компании, но от гледна точка на световните мащаби те се намират в "регионалната лига", посочва Йотингер пред вестник "Рейнише пост".

 

"Ако Германия иска да играе във висшата лига с такива концерни като "Ексън”, "Шеврон” или "Газпром”, то тя се нуждае от национален играч от съответните мащаби”, отбелязва еврокомисарят. Според него сливането на двете германски енергийни компании е "напълно вероятна форма на взаимодействие”.

 

По думите му предприемането на подобна стъпка ще увеличи конкурентоспособността и ще повиши тежестта на германската енергийна промишленост на световния пазар.

 

"Импулс на по-нататъшното развитие на отрасъла и засилването на мощта му би придало тясното сътрудничество на концерните с енергийните предприятия на градско и комунално ниво", смята още Йотингер.

 

В момента и двете немски компании изпитват финансови проблеми. В средата на миналата година шефът на Е.ОН Йоханес Тайсен заяви, че компанията смята да се раздели с 10 хил. служители. На свой ред RWE планира да съкрати 8 хил. работни места в следващите няколко години.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?