Словакия обяви, че Западът не може да диктува бъдещето на ЕС

Братислава поема днес председателството на Европейската общност

Словашкият премиер Роберт Фицо

Бъдещето на Европейския съюз не може да се диктува от двама-трима силни западни членове, заяви словашкият премиер Роберт Фицо ден преди страната му да поеме на 1 юли председателството на Общността.

Критиките към водещите страни Германия и Франция бяха съпроводени с призив за повече участие на новите членове от Източна Европа.

В понеделник след гласуването на британците за излизане от ЕС се събраха лидерите на Германия, Франция и Италия. Преди това в петък имаше заседание на шестте страни основателки, включващи още Белгия, Холандия и Люксембург.

През септември в Братислава ще има среща на ЕС на върха на 27-те членки без Великобритания.

"Бъдещето на ЕС повече не може да се определя без активното участние на страните, включили се след 2004 г." каза Фицо.

Словакия е в председателстваната от Чехия организация Вишеградска група заедно с Полша и Унгария. И четирите настояват за повече власт на Европейския съвет за сметка на тази на Европейската комисия(ЕК). Първа за това публично се обяви Полша.

"Има усещане сред страните членки, че понякога те договарят нещо и после ЕК идва с предложения, които не са съобразени с това", каза външният министър Мирослав Лайчак. "Ако гражданите ни разбират все по-малко какви ги върши ЕС, то е защото има твърде много институции и твърде малко държави членки."

Лайчак, за когото следващите 6 месеца ще са особено натоварени след британския референдум, каза, че е склонен да приеме мярка, която да върне назад резултата от вота за „Брекзит“. Но Фицо смята, че реалността е такава, каквато е, и "никой няма право да се ядосва на британските избиратели".

Словашкият премиер смята още, че "огромно мнозинство от гражданите на ЕС са напълно несъгласни с настоящата политика за миграция".

"Не можем да приемем ситуация, когато някои от страните основателки имат свои "позиции", а възгледите на новите страни членки са наричани "проблеми", допълва Лайчак.

Словакия приема днес ротационното председателство Съвета на Европейския съюз от Холандия. Събитието ще бъде отбелязано със серия от културни събития в столицата Братислава.

Правителството одобри в последния възможен ден - 30 юни - приоритетите на словашкото председателство. Те включват икономически растеж, работа по единния цифров пазар, изграждане на енергиен съюз и преодоляване на кризата с миграцията.

Външният министър Мирослав Лайчак обясни, че приоритетите са били набелязани още през февруари, но одобряването им се е забавило, за да може да се реагира на новата обстановка в Европа след британския референдум.

Словакия ще е председател на Съвета на ЕС за първи път в 12-годишната си история като член на общността. Приготовленията на страната са продължили четири години и половина, а от правителството обещават, че разходите по председателството няма да надвишат 70 млн.евро.

Братислава е формулирала три основни принципа, от които ще се ръководи през този шестмесечен период - постигане на осезаеми резултати, преодоляване на фрагментацията и повече фокус върху гражданите на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа