Словакия одобри на референдум членството в ЕС

Словаците одобриха приемането на страната им в Европейския съюз с мнозинство от 92,7 процента от гласовете на участвалите в завършилия днес двудневен референдум, съобщи АФП, като цитира словашката национална информационна агенция ТАСР.

Резултатите от референдума са валидни, тъй като в него са гласували 52,1 процента от всичките 4,2 милиона гласоподаватели, регистрирани във всичките 78 избирателни района.

"Референдумът е валиден и преобладаващото мнозинство от нашите граждани казаха "да" на влизането на Словакия в Европейския съюз. Успех на всички вас в ЕС!," каза по-рано днес министър-председателят Микулаш Дзуринда на митинг в центъра на Братислава.

Преди референдума имаше опасения, че участието ще бъде под 50 на сто, които са необходимият минимум, за да бъдат признати за валидни резултатите. Но дори участието да бе по-малко от 50 на сто, Словакия може да бъде приета в ЕС, защото парламентът има право да ратифицира договора за присъединяване.

Словакия, която е сред десетте страни, поканени да се присъединят към ЕС през май догодина, е петата от тях, в която бъдещото членство се одобрява чрез референдум. Такова гласуване вече се състоя в Малта, Словения, Унгария и Литва. До края на септември предстоят референдуми в още четири от страните-кандидатки.

По БТА

Споделяне

Още от Свят