Словашката полиция арестува 13 съдии заради корупция

Мариан Кочнер

Словашката полиция арестува 13 съдии и няколко други служители по подозрения за корупция. Според медийни информации акцията е свързана с убийството на разследващия журналист Куциак, предизвикало масови протести, предаде ДПА.

Снимки и видеа, разпространени от словашките медии, сочат, че арестуваните съдии са свързани с разследването на убийството на журналиста Ян Куциак.

Твърди се, че бизнесменът Мариан Кочнер, съден като поръчител на убийството, систематично е подкупвал съдии в продължение на години, много преди убийството през февруари 2018 г.

Без да споменава имена, полицията съобщи във Фейсбук, че в рамките на акцията с кодово название "Буря" са арестувани 13 съдии, синдик, адвокат и още двама заподозрени. Те са обвинени в корупция и злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на съдебни процедури и застрашаване на независимостта на съда.

Убитият журналист е писал за бизнеса на Кочнер, но и за други случаи на корупция. След убийството масови демонстрации срещу корупцията доведоха до оставката на тогавашното социалдемократическо правителство, припомня ДПА.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?