Словения прати армия по границите си, обмисля и ограда

Любляна обяви, че не може да се справи с мигрантския поток и поиска помощ от ЕС

Словения прати армия по границите си, обмисля и ограда

Словения разположи военнослужещи по границите си в опит да овладее потока от хиляди мигранти и предупреди, че може да стигне и до издигането на "физически бариери", ако той се засили още повече.

Около 19 500 мигранти са влезли в страната от петък насам, когато Унгария затвори границите си и така пренасочи маршрутите на бежанците към малката балканска страна.

Любляна поиска помощ от Европейския съюз с мотива, че с население от два милиона души е прекалено малка, за да се справи с мигрантския поток.

Вътрешният министър Бостян Сефич каза в отговор на въпрос, че не изключва възможността страната да прибегне до издигането на огради по протежението на границите си.

Около половин милион мигранти и бежанци стигнаха до Гърция от началото на годината. Голяма част от тях се насочват към Македония и оттам през Сърбия, Хърватия и Словения се опитват да стигнат до богатите страни в Западна и Северна Европа.

Бежанците бедстват по граничните пунктове на Балканите

Словения съобщи, че е допуснала на територията си по-голямата част от имигрантите, които бяха блокирани по границата ѝ с Хърватия, въпреки че първоначално обяви, че няма възможност да допуска повече от 2500 души дневно.

Хърватия също отвори границата си със Сърбия и допусна хилядите блокирани мигранти там.

Словения и Хърватия разхлабиха рестрикциите по границата, след като хиляди бежанци изпаднаха в бедстващо положение заради лошото време и липсата на нормални условия по граничните пунктове.

Хуманитарни агенции предупредиха за ужасните условия по граничните пунктове на Балканите, отбелязва ББС.

ЕК: Словения, Хърватия и Унгария да си сътрудничат

Европейската комисия призова Словения, Хърватия и Унгария да си сътрудничат в контрола на границата и да съгласуват своите мерки в решаването на бежанската криза с правилата на Европейския съюз.

От Брюксел посочиха, че не се интересуват от техните взаимни обвинения, и ги призоваха за координирана акция и единен европейски отговор.

"Комисията е уверена, че е необходимо всеобхватно решение и че Европа трябва да отговори като съюз", заяви говорителят Маргаритис Скинас.

Заради мигрантския натиск, Любляна призова за по-голяма европейска солидарност.

"Словения призовава държавите и институциите на Европейския съюз да се ангажират активно за справянето с тази непропорционална тежест за държавата ни ... Европейската солидарност е под заплаха. Нереално е да се очаква от страна с два милиона жители да (изпълни) нещо, което много по-големи държави не са в състояние да направят“, се посочва в изявление на правителството.

Австрия: Капацитетът ни е пред изчерпване

В същото време Австрия обяви, че възможностите ѝ за прием на бежанци и имигранти "зависят от действията на Германия, но и от капацитетът ни за прием, който може да бъде изчерпан до два или три дни".

Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер заяви, че ситуацията се променя непрекъснато, като властите са в непрекъснат контакт със словенските си колеги.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?