Случаите на ебола в ДР Конго са над 2000

Случаите на ебола в ДР Конго са над 2000

Броят на случаите на ебола в Демократична република Конго превишава 2000, показват правителствени данни, цитирани от Ройтерс.

Новите случаи на заразяване с вируса са се увеличили три пъти, а усилията за ограничаване на разпространението на болестта се сблъскват с трудности.

Недоверието на местните хора към здравните работници и нападенията на въоръжени групи срещу клиники за лечение на ебола съдействат за ускоряване на разпространението на вируса.

Броят на заразените от ебола достигна 1000 през март, повече от седем месеца след началото на епидемията.

За последните по-малко от три месеца случаите на ебола са достигнали 2000 според данни на здравните власти в ДР Конго. Над 1300 души са починали от вируса.

Групировката "Ислямска държава" вчера пое отговорност за смъртоносно нападение в район в източната част на ДР Конго, засегнат от епидемията от ебола. Данните на ИД обаче се различават от тези на местните власти.

Заместник-кметът на град Бени съобщи, че 13 цивилни са убити при атака на групировката "Съюзени демократични сили", за която се смята, че е свързана с ИД. Хората са убити с огнестрелно и хладно оръжие, уточни той.

В изявление в уебсайта Телеграм ИД обяви, че тя стои зад атаката. Групировката твърди, че нейна мишена е била армията в Бени, а убитите или ранените са 25.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят