Службите разбиха международна банда каналджии

Задържаните са осигурявали целия маршрут до Австрия, не се съобщава за замесени полицаи

Международна банда за трафик на нелегални мигранти през България е разбита при операция на ГДБОП, ДАНС и "Гранична полиция", съобщиха от спецпрокуратурата в сряда. За разлика от повечето подобни престъпни групи обаче, тази е осигурявала безпрепятственото преминаване на бежанците през целия им маршрут – през България, Румъния и Унгария до Австрия.

"Това е налагало стройна организация и специализация на действията на всеки от участниците, както и наемането на трети лица", съобщават разследващите.

От съобщението обаче става ясно, че по делото не са установни данни за замесени служители на МВР, които евентуално да са подпомагали дейността на бандата. Двама от общо осмината обвиняеми са пакистанци. Именно те са набирали желаещи да пътуват на Запад от Турция – предимно пакистанци, афганистанци и иракчани. След като мигрантите са посрещани на "зелена граница" в България, те са били настанявани в София, Видин и Лом.

Оттам каналджиите са ги прекарвали с рибарски лодки през река Дунав, а на румънска земя са прекачвани в предварително наети коли, с които са откарвани до границата с Унгария. Там мигрантите отново преминавали нелегално границата, след което са транспортирани до Будапеща, откъдето потегляли с коли с чужда регистрация за Австрия.

Цената за целия маршрут варирала между 4000 и 6000 евро на човек, като превеждането през Румъния струвало от 600 до 1000 евро. Плащането е ставало главно по арабската система за разплащане Хавала, след достигане на дадения мигрант на предварително уговореното място, добавят от спецпрокуратурата. Службите са открили и иззели документи, от които е видно, че част от плащанията са правени с международни преводи през частни фирми.

След получаването на сумите, те са били разпределяни между участниците в групата, плащани са били и договорените "хонорари" на наетите лодкари, шофьори и хазяи. Шофьорите по трасето до Австрия са получавали по 100 евро за мигрант, между 50 и 100 лева за човек са давани на лодкарите за преминаването през Дунав.

Шестима от заподозрените, сред които и двамата пакистанци, са задържани за 72 часа с прокурорско постановление. Един от предполагаемите участници в канала е в чужбина и в момента се издирва, а на осмия член на бандата е наложена гаранция от 5000 заради тежкото му здравословно състояние, добавят разследващите. Предстои в четвъртък спецсъдът да се произнесе по мерките за неотклнение на шестимата задържани.

Споделяне

Още от България