Службите ще получат допълнително пари след тревогата около "Плиска"

Службите ще получат допълнително пари след тревогата около "Плиска"

Службите най-вероятно ще получат допълнителни средства за техническо обезпечаванеслед тревогата със сигнала за риск от атентат около бившия хотел "Плиска" в София. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов пред БНТ.

"Има вече разпореждане от страна на премиера да се направи анализ за възможностите за допълнително финансиране на звената, които технически да бъдат подсигурени, за да може да реагират адекватно в подобни ситуации", заяви Цветанов.

По думите му в подобни ситуации е важна превенцията и властите да имат изпреварваща информация.

Цветанов отбеляза, че липсата на официална информация по случая е причина за "нагнетяване на напрежението". Принципно службите не трябва да оповестяват всеки един сигнал, за да не се създава психоза, коментира Цветанов предупреждението на Държавния департамент на САЩ за риск от терористичен атентат в София в четвъртък.

"На излизането на каквато и да била информация от други канали, но не от институциите на България, считам, че не трябва да се обръща сериозно внимание", каза Цветанов.

"Аз смятам, че във вчерашния ден друг трябваше да е отговорът", допълни той и обясни, че не е трябвало да се дава възможност за паника и всякакви интерпретации.

Цветанов все пак посочи, че първоначално институциите са мълчали, но след проверката всички са излезли с категорична позиция, че няма конкретна заплаха.

Следващата седмица в парламента ще се проведе среща с главния прокурор във връзка с изготвянето на антитерористичния законопроект.

"Ние деийствително може би малко сме се забавили от ноември досега", каза Цветанови се оправда с извършения правен анализ на законодателството в другите европейски страни.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ коментира и обвиненията, че формацията му иска да разцепи реформаторския блок.

"Защо трябва да хабим енергия да разцепваме някого, при положение, че имаме достатъчно ангажименти към нашите избиратели и членове", попита Цветанов. По думите му това било присъщо на по-малките партии, които нямали реален политически живот и търсели отклоняване на вниманието оттехните проблеми.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?