Президентът посочи кой ще води страната до изборите

Служебният премиер Марин Райков обеща твърд отпор срещу опити за дестабилизация

Плевнелиев обяви настъпление срещу монополите и гарантира свободни избори

Президентът Росен Плевнелиев обяви във вторник служебното правителство начело с дипломата от кариерата Марин Райков, което на 13 март ще поеме временно управлението на страната до провеждането на предсрочни избори на 12 май и избора на следващ редовен кабинет. Предимно експертният състав на екипа, в който няма политически фигури, както и поставените му задачи, очевидно целят да успокоят истерията вътре в страната след избухването на протестите, както и да уверят външните партньори, че България ще запази финансовата стабилност и валутния борд и няма да предприема национализация и други авантюри.

Президентът, а след него и служебният премиер, се ангажираха, че този кабинет ще е "гарант за свободни и демократични избори". В посланието на Плевнелиев имаше друг основен акцент – проблемът с монополите и "тоталната липса на прозрачност" в енергетиката, с които правителството трябва да започне да се справя.

"Служебното правителство ще изиска от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да посочи монополите и секторите, в които има такива – енергетика, здравеопазване, транспорт, медии и други", заяви Росен Плевнелиев, представяйки приоритетите.

В последвалото се изявление на служебния премиер Марин Райков се прокрадна идеята, че зад протестите може да стоят външни сили, заинтересовани от хаос, дестабилизация и пренареждане на енергийните приоритети след спирането на проекта "Белене".

"Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и действащия валутен борд в страната, който ще остане в сила до присъединяването ни към еврозоната. Няма да допуснем икономическа авантюра, изразяваща се в безразборна национализация, обслужваща политически и други интереси. Ще се противопоставим на всеки опит страната ни да бъде хвърлена в хаос. Какъвто и да е вътрешният или външен натиск, България няма да отстъпи от суверенното си право да решава кои енергийни проекти отговарят на интересите на българите и кои не", посочи Марин Райков.

Вярвам, че служебният премиер трябва да е добър дипломат

Преди дни Плевнелиев се оплака пред медиите, че всичките му кандидати за служебен премиер "удобно ги отстрелват", приписвайки им обвързаност с "олигархични" кръгове или партии. "Координирането на служебния кабинет е изцяло моя отговорност, не съм гледал партийната украса", увери той по този повод.

След като преди няколко дни обяви различни приоритети и структура на кабинета от тази на сегашното правителство, поставяйки акцент на икономическото развитие, социалната политика и еврофондовете, във вторник президентът обясни защо назначава за премиер дипломат от кариерата.

"Вярвам, че той трябва да бъде добър дипломат, да чуе всеки, но и да бъде чут, да бъде наясно със ситуацията в България, в региона, в Европа и по света, да защити българските интереси в Брюксел. Моят избор е българският посланик в Париж Марин Райков. Той ще бъде министър-председател и министър на външните работи", съобщи Росен Плевнелиев.

Три млади работливи жени за вицепремиери плюс дама начело на МВР

"За вицепремиери посочих три млади жени, работливи, компетентни и можещи както всички български жени, на които народът се е уповавал в трудни времена. Единият вицепремиер ще отговаря за икономическото развитие, вторият за социалните политики, а третият за еврофондовете", продължи президентът, този път с реверанс към народа.

Следващата "изненада" е, че "за първи път в историята си МВР ще има министър жена. Тя е и генерал с дългогодишен опит в системата". Става дума за Петя Първанова, шеф на дирекция "Международно сътрудничество” в МВР.

"Първо мислех да назнача Владимир Пенев за министър на вътрешните работи. Нали играе доброто ченге в "Под прикритие”, но вярвам, че той ще се справи много по-добре в Министерството на културата", каза Плевнелиев.

Служебният министър на финансите Калин Христов, подуправител на БНБ, бе представен като "не просто добър финансист, но и отличен макроикономист".

Подбирайки министрите, Плевнелиев се е ръководил от това всеки да е "безспорен професионалист в своята област, започнал от нулата и извървял пътя си, постигнал сам репутацията си и достойнство на успял човек... Всеки един от тях е започнал от редник, от инженер, от учител, от доктор и е доказал сам себе си"

"Всички те са експерти в областта си, познават как работят институциите си и са доказали своята надпартийност, никой не е бил агент на Държавна сигурност", подчерта Плевнелиев.

Специален министър на електронното правителство

Той направи реверанс към БАН и учените, откъдето също е взел министри и постави специален акцент върху електронното правителство.

"Ще назнача специален министър за електронното правителство с основна задача да координира действията на всички в държавата и да се изработи и приеме интегриран национален план за електронно правителство. Целта е да не се работи на парче. Целта е гражданите и бизнеса да не стоят по гишетата, да се подобри значително бизнес средата, да се намали видимо корупцията", каза Плевнелиев.

Няма да служи на елитите и няма да политизира

"Служебното правителство ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол. Ще бъде гарант за свободни и демократични избори. За това ще бъде създаден граждански борд за честни избори към министър-председателя", каза Плевнелиев.

В послание, явно насочено към протестиращите, той увери, че "служебното правителство ще служи на хората, а не на партийни елити. То ще подготви изборите, но няма да участва в тях, ще прави политики, но няма да политизира".

Ограничаване на монополите

Другата му задача ще е да "насочи усилия към прозрачност и ефективност на регулаторните органи за ограничаване на вредните въздействия на монополните структури. ДКЕВР трябва да измине своя път от непрозрачен администратор към ефективен регулатор. Необходим е пълен одит и проверка от А до Я по веригата на цената на тока, а резултатите от нея да бъдат публични. Нека договорите също да станат публични, да се покажат цифрите. Основните проблеми за решаване в енергетиката са тоталната липса на прозрачност и ниската енергийна ефективност. Цените трябва да справедливи и пазарно ориентирани, а не монополни", заяви Плевнелиев в най-острата си, макар и индиректно отправена досега критика към действията на сегашното управление на ГЕРБ.

"Служебното правителство ще предприеме важни социални и икономически мерки", каза президентът, без да конкретизира. Пенсиите ще бъдат увеличени, както е планирано от 1 април. Освен това няма да се допусне вакуум при усвояването на договорените еврофнодове, ще се планират и договарят и средствата до 2020 година.

"Гарантирам, че гласът на хората ще бъде чут", каза Плевнелиев, който обеща служебният кабинет да подготви "антимонополно законодателство в енергетиката и въвеждането на възможността гражданите да имат право на свободен избор на доставчик на ток".

Освен тази изисквана от ЕС, но забавена от кабинета на ГЕРБ либерализация на енергийния пазар, Плевнелиев обеща промени в закона, с които ДКЕВР да се избира от парламента, а не от управляващите. Такива промени бяха подготвени от ГЕРБ, но не остана време да бъдат приети.

Държавата да се издължи приоритетно на малките и средни предприятия

Служебното правителство ще започне веднага с обществените съвети, както обещах, каза президентът, независимо от фиаското на консултациите, проведени преди две седмици.

Президентът настоя държавната администрация да не намалява активността си в преходния период от едно правителство към друго.

Той се обърна с думи на "разбиране и подкрепа към малките и средни предприятия", които да получат приоритетно парите, които им дължи държавата. Освен това за тях ще отговаря специален зам.-министър към МИЕТ.

"Кризата е социална и политическа, но нека не допускаме да стане и икономическа, да не изгоним инвеститорите и работодателите, защото те създават работните места, а не държавата", каза Плевнелиев.

По повод политическата битка и предстоящите избори президентът каза, че "най-важна е победата на обикновения човек".

"Тъй като предполагам, че различни "доброжелатели” ще търсят навсякъде негативи, ще ми съобщават какво не знам и какво не съм, нека заявя ясно, че голямото деление в страната днес е на едните, които застават зад България и другите, които застават зад собствения си интерес. В министрите на служебното правителство съм сигурен, че те застават зад страната на европейския избор на България. Тези министри идват с ограничен във времето мандата. Те няма да стоят четири години. Нека им дадем шанс да си свършат работата!" завърши президентът.

Програмно слово на служебния премиер Марин Райков

"През последния месец по улиците на нашите градове излязоха множество българи, които по ясен и недвусмислен начин изразиха възмущението си от наложените им социални изпитания. Свидетели сме на демонстрация на национално достойнство, гняв от това, че редица институции на българската държава не успяха да защитят гражданите от произвола на монополите", каза Райков.

Оценката му за оттеглянето на Бойко Борисов бе следната: "За да бъде осигурена стабилността на държавата и дадена думата на народа, правителството на г-н Бойко Борисов подаде оставка".

Райков заяви, че служебният кабинет ще подкрепи социалната ориентация на пазарната икономика в България и ще създаде условия за растеж и излизане от кризата.

Той каза, че правителство му ще спазва стриктно зададената бюджетна рамка и ще предприеме конкретни мерки в сферата на доходите, без обаче да уточнява какви точно.

"Като спазваме стриктно зададената бюджетна рамка, ще предприемем конкретни мерки в сферата на доходите, подобрявайки положението на българските пенсионери и на най-необлагодетелстваните слоеве от българското население", посочи Райков.

Всеки, който си позволи арогантност срещу протестиращите, ще бъде наказан на изборите от народа, посочи Райков. Той каза, че българските гласоподаватели са милиони и трябва да бъдат чути. "Чухме протестиращите, да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ. Да поемем своите отговорности, заставайки пред избирателните урни, това изискват демократичните принципи, моралът и принадлежността ни към семейството на демократичните нации. Втора задача ще бъде този кабинет да осигури стабилност и приемственост във функционирането на държавните институции, за да бъде гарантирани редът, сигурността, икономическото развитие на българските граждани, каза още той.

"Служебното правителство е призвано да внесе увереност сред европейските ни партньори, че България ще продължи да изпълнява партньорските си ангажименти като страна-член на НАТО и ЕС. Ще положим усилия продължавайки да работим по финансовата рамка, така че в този период 2014-2020 г. да бъдат реализирани всички проекти, които биха позволили усвояването на ресурсите от еврофондовете. България няма да се отклони от пътя, по който тръгна преди четвърт век. България няма да допусне компромис с демократичните ценности, с ценностите, свързани с правата на човека. Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина", увери Райков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?