Служебно ще се извиняват отсъствия на децата в ясла и градина в София заради Covid

Отпада изискването новоприетите малчугани задължително да постъпят до 14 ноември

Служебно ще се извиняват отсъствия на децата в ясла и градина в София заради Covid

Служебно ще се извиняват отсъствията на децата, приети в общински ясли или в първа и втора група в детски градини, ако те не посещават тези заведения по време на пандемията. Отделно от това се залага отпадане на изискването новоприетите малчугани задължително да стартират посещенията в тези заведения до 60 дни след 15 септември, когато реално са класирани. Това ще гледа днес Столичният общински съвет, като извънредна точка, която ще бъде разгледана по-късно през деня. Решението обаче бе вече подкрепено единодушно от образователната комисия.

Реално, до предложението се стигна след редица сигнали от възмутени майки, които писмено са изразили тревога, че постъпващите им за първи път деца в ясла или градина ще изгубят това право, защото нормативно се изисква те да започнат да посещават заведенията до 60 дни след приема, т.е. до 14 ноември тази година. В условията на пандемията с хиляди новозаразени на ден, майките обаче отлагат изпращането на децата в заведенията.

"Постъпването може да бъде отложено за периода, в който Столична община попада в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерство на здравеопазването за усложнена епидемиологична обстановка", пише в предложението. Облекчението ще важи и за децата, които имат една бонус точка за постъпване в първа група, защото преди това са ходили в ясла в същата детска градина.

От оплакванията става ясно, че, ако промяната не бе приета от 14 ноември, когато бе крайният срок за започване на ясла, те трябваше преди това да поискат и прекратяване на майчинския им.

Другата важна промяна е, че докато София е в червената и оранжева зона, отсъствието на децата ще се извинява, ако има кой да ги гледа вкъщи. "След постъпването им, децата за които има възможност да се грижи възрастен, могат да останат вкъщи, като отсъствията ще бъдат извинени служебно за периода, в който Столична община попада в червена или оранжева зона", пише още в предложението.

От думите на зам.-кмета по образование Тодор Чобанов пред БНР стана ясно, че посещаемостта в общинските ясли и детски градини в момента е ниска. А през пролетта по време на локдауна е била 30 на сто.

"Склонен съм да предприема всички възможни действия за намаляване на разпространението на заразата и за облекчаване на родителите, които са в сложна ситуация, както на записването, така и на посещението на техните деца в яслените и градински групи. По същество се предлагат два текста, които да деблокират действащите две наредби, които позволяват ние служебно да извиняваме отсъстващите деца и да облекчим по този начин родителите. Гарантирам същевременно, че те запазват готовността за нормални посещения, когато преценят и когато се подобри обстановката", коментира зам.-кметът по образование Тодор Чобанов.

Споделяне

Още от България