Служители на Пеевски лъскат имиджа на издателя си в Wikipedia

Служители на Пеевски лъскат имиджа на издателя си в Wikipedia

Служителите в медийната империя на Делян Пеевски редактират съдържанието на английската версия на Уикипедия, за да лъскат имиджа на скандалния депутат от ДПС и техен издател. "Мярката" се налага тъй като това е първото място, в което чужденец може да се поинтересува кое е това лице и с какво се занимава.

Може би заради това в англоезичната секция на интернет енциклопедията са се появили серия от изменения в биографията на именития политик - добавяна е нова информация, трита е стара - с цел представяне на Пеевски в по-благоприятна светлина, съобщава "Клуб Z".

Всичко започва в края на ноември с едно рутинно обучение за работа с онлайн платформата, организирано от Wikipedia у нас - WikiMediaFreedom2017. Според проверка на Mediapool първите записали се за участие са представители на медийната група на Пеевски. На семинара се появява главният редактор на вестник "Монитор" Любомира Будакова.

Обучението е за редактори - как да се пише и редактира информация в свободната платформа. На участниците журналисти е било казано, че се смята за проява на лош вкус и конфликт на интереси да допълват информация за началниците си. Но както ще стане ясно по-късно, проявата на лош вкус е оправдана в името на "борбата с фалшивите новини".

В понеделник агенция "Монитор" излезе с обемен материал, озаглавен "Пеевски очернян от Прокопиев и фабриката му и през Уикипедия".

"Българското публично пространство се оказа тясно за родното задкулисие, след като разкривеното му от алчна злоба лице лъсна в пълния си блясък у нас, а почти всички формиращи го олигарси – Иво Прокопиев, Цветан Василев, Огнян Донев (издател на Клуб Z, б.р.) и Гриша Ганчев, се сдобиха и с обвинения за престъпленията си. Тъй като лъжите им все по-рядко успяват да хванат на стръвта си шарани в България, в отчаян опит да съберат подкрепа за себе си членовете на олигархичната задруга се пробват да фалшифицират истината, бълвайки неистини на английски и надявайки се, че така ще намерят поддръжници в чужбина. В плацдарм на поредната акция по Гьобелс, правена от задкулисието, е превърната т.нар. свободна енциклопедия - Уикипедия. Мишена на акцията са хората, пречещи на олигарсите да продължат да ограбват всички нас, като първи в списъка е депутатът и наш издател Делян Пеевски", пише изданието.

И твърди, че враговете на Пеевски списват информацията за него в онлайн справочника, "фалшифицираният от Фабриката за новини менте "портрет" бъкал от фактологични грешки.

За да "противостоят" служителите на Пеевски се заемат с редакция на статиите в Укипедия. Според справка в страницата това се извършва от редактор с потребителско име Lyubomirab – което съвпада с името на главния редактор на "Монитор" Любомира Будакова.

Така например в текста, в който се посочва, че според националното радио (през март 2016 г.) "Пеевски е безспорен медиен магнат в България", притежаващ повече от 20 вестника, тв канали, радиостанции и списания, е добавено "Официалните регистри показват, че тези твърдения са манипулативни".

В същия стил е и друга предходна бележка. Изброява се, че към 2013 г. империята на Пеевски включва шест от 12-те тиражни вестника по онова време, както и че държи монопола върху дистрибуцията на печатни издания и тв канали. Редакторската ръка е добавила: "От друга страна, тези твърдения може да се считат за недоказани, тъй като официалните регистри показват, че той притежава три всекидневника, един седмичник и новинарска агенция."

В друга "корекция" пък е изтрито написаното, че депутатът притежава телевизия, и е заместено с онлайн медиа (разбирай агенцията на "Монитор"). Осъвременена е и друга бележка от Wikipedia, отнасяща се за майката на медийния магнат Ирена Кръстева.

Ако в стария вариант пишеше, че тя и синът ѝ притежават печатни и тв медии, както и че Кръстева държи част от най-голямата печатница "ИПК Родина", то вече от споменаването ѝ няма и следа.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?