Смекчава се тонът към стачниците в "Пирогов"

Смекчава се тонът към стачниците в "Пирогов"

След като стачният комитет на института за спешна медицинска помощ "Пирогов" обяви във вторник, че на 13 юли, петък, ще тръгва безсрочна 24-часова ефективна стачка, бордът на директорите на болницата реши, че в сряда започва разговори със синдикалните организации в болницата, за се обсъдят техните искания, и ще предложи идеен проект за реформи в здравното заведение. Здравният министър Радослав Гайдарски пък бе посъветван от партията си да смекчи тона към протестиращите и след заседание на парламентарната група на БСП министърът заяви, че са възможни още промени в управата на "Пирогов".

Намерението за стачката бе обявено, след като протестиращите не харесаха назначения в понеделник нов борд на директорите на здравното заведение, което от няколко седмици е раздирано от скандали.  Медиците уточниха, че съгласно решението на Арбитражната комисия по време на стачката персоналът ще оказва спешна медицинска помощ, ще работят и детските клиники, дори ще се изпълняват плановите операции.

Министерството на здравеопазването още от петък не си изпълнява ангажиментите, договорени в сключеното миналата седмица споразумение за прекратяване на протестите, заяви говорителят на стачния комитет д-р Светлозар Сардовски. По думите му чашата на търпението на персонала на "Пирогов" преляла след назначението на "новия борд" в болницата, от който фактически единственото ново лице е доц. Александър Червеняков. Той обаче от своя страна заяви, че няма начин да работи с останалите членове на управата.

Според представителите на борда на директорите обаче подписаният от контактните групи на протестиращите в болницата и експертите от Министерството на здравеопазването протокол на 2 юли т. г. нямал сила на споразумение. Според зам.-министър Атанас Додов, който е председател на управата на "Пирогов",  министър Радослав Гайдарски не е задължен да спазва този документ, защото не го е подписвал.

Додов каза още, че трябва да се създаде работна група за разработване на методика за увеличаване на приходите на лечебното заведение.

По-рано през деня протестиращите отказаха да продължат преговорите си със здравното министерство и дори поискаха оставката на министър Гайдарски. Според Сардовски нямало гаранции, че ведомството ще изпълни поетите си ангажименти. По думите му медиците в "Пирогов" са по-склонни да приемат гаранции от ресорния вицепремиер Емел Етем или лично от премиера. Лекари дори поискаха директно да се водят преговорите с министър-председателя Сергей Станишев.

„Не знаят какво искат”

От своя страна премиерът коментира, че „в "Пирогов" вече не знаят какво точно искат”. „Ние сме готови да разговаряме по всички разумни искания в рамките на възможностите, но е необходима и отговорност и от тяхна страна”, заяви Станишев след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП. Той допълни, че по-късно следобед на съвместното заседание на Парламентарната група на соцпартията с министрите и зам.-министрите от квотата на БСП Гайдарски ще докладва за развоя на събитията около протеста в „Пирогов”.

„Това, което се искаше – увеличаване на заплатите в търговско дружество, необосновано, няма как да стане. Още повече в рамките на бюджета”, коментира премиерът едно от исканията на медиците в „Пирогов”.

Ще вземем политическа позиция, каза Станишев и допълни, че за исканата оставка на Гайдарски от страна на протестиращите, решението се взима от „страна на Политическия съвет на коалицията и правителството” и „не може от всеки протест и от всяко искане да се правят политически изводи".

“Аз съм казал, че (с тях) не искам да преговарям, защото всеки път си променят исканията”, каза Гадйрски преди заседанието на парламентарната група на Коалиция за България. “Държа на думата си”, каза той относно сключеното споразумение с протестиращите медици.

“Тези, които искат сега да стачкуват, водят болницата към пропаст”, допълни той.

По повод новоназначения борд и искването на стачкуващите в него да не влизат хора работили в управата от 90-та година насам, той каза, че няма закон за лустрацията и когато има такъв той ще го спазва.

Гайдарски отново посочи, че протестите се политически, но не визира точно кой ги подстрекава.

След заседанието на червените депутати обаче Гайдарски смени тона и заяви, че структурните промени в "Пирогов" са най-важни, а от борда винаги може да бъде изваден някой и да се смени. Той обаче бе категоричен, че няма да преговаря лично със стачниците, защото си имало ръководство на болницата.

Промяната на мнението на Гайдарски е резултат от съвета на съпартийци, стана ясно от думите на министъра на културата Стефан Данаилов. Той препоръчал на колегата си да се намери изход от ситуацията, защото ако продължат протестите в "Пирогов", това може да доведе до верижна реакция.

 

Споделяне

Още от България