Сметките за ток на Е.ON били коректни

Сметките за ток на абонатите на Е.ON във Варна и Горна Оряховица, платени през първите шест месеца на 2007 г., са били изчислени коректно и няма надписване заради разделените цени на електроенергията. Това е установила проверка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), провокирана от жалби на клиенти, съобщиха от регулатора в петък.

Потребителите се оплакваха, че компанията ги е ощетила като неправилно им е закръгляла цените и са платили повече. По същия казус през февруари бе проверена CEZ, която контролира енергото в столицата, София-област и Плевен и бе установено нарушение от страна на чешката компания.

Германската E.ON обаче е прилагала коректно утвърдените от ДКЕВР цени за разпределение и снабдяване с електрическа енергия, сочи анализ на поисканите от комисията фактури от месечните известия на абонатите за периода януари – юни 2007 година. Установено е, че за по-голяма прецизност от компанията дори са изчислявали сметките с точност до десетия знак след десетичната запетая. За удобство на абонатите обаче в месечните фактури била изписана цената само до третия знак, което и предизвикало съмненията на потребителите за разминаване в крайните суми, посочват от регулатора.

След като "оневини" германската компания за сметките, комисията я отразя за исканото тримесечно отчитане на електромерите със същия мотив, с който отказа това на CEZ преди месец – клиентите не били готови и трябвало компанията да си върне доверието им, за да им се разреши отчитането на консумацията на по-дълъг период. От E.ON изразиха несъгласието си с мотива за отказа на ДКЕВР.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?